Foto: DELFI
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Virusoloģijas laboratorijā apstiprināts trešais šīs sezonas gripas gadījums, informē centrs.

Šis ir jau trešais laboratoriski apstiprinātais gripas gadījums. Tāpat kā pirmajos divos, arī šoreiz gripas vīruss "saķerts" ceļojot", stāsta LIC epidemioloģe Irina Lucenko. Viņa norāda, ka līdz šim gripas monitoringā iesaistītajās Latvijas vietējās ārstniecības iestādēs nav vērsies neviens pacients ar aizdomām par saslimšanu ar gripu.

Lucenko skaidro, ka šobrīd laboratoriski konstatētos gripas gadījumos saslimšanu izraisījuši A un B gripas vīrusa serotipi. Vienā gadījumā izraisītājs bijis B tipa gripas vīruss, bet divos – A tipa gripas vīruss.

Gripa ir akūta un ļoti lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus un ko izraisa A un B gripas vīrusu tipi. Salīdzinot ar citām infekcijas slimībām, gripa atšķiras ar izplatīšanās ātrumu, izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu. Klīniski saslimšana izpaužas ar pēkšņu sākumu - augstu temperatūru, galvassāpēm, drudzi, vispārēju vājumu, muskuļu un locītavu sāpēm. Raksturīgs arī "aizlikts deguns" bez iesnām un sauss, rejošs klepus.

LIC atgādina, ka slimošanas laikā svarīgi ievērot ikdienas profilakses pasākumus katram cilvēkam, bet, jo īpaši - saslimušā tuvumā esošajiem un pašam saslimušajam. Bieži jāmazgā rokas ar ziepēm un ūdeni, it īpaši pēc klepošanas vai šķaudīšanas. Jūtoties slimam, nevajadzētu iet uz darbu vai skolu, bet jāpaliek mājās un nekavējoties jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.

Infektologu pieredze arī liecina, ka vakcinācija ir visefektīvākais gripas profilakses līdzeklis. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem 80% vakcinēto personu ar gripu nesaslimst, bet 20% izslimo to vieglā formā. Cilvēkiem pēc 60 gadiem imunitāte izveidojas tikai 60% līmenī, taču saslimušajiem gripa norit bez komplikācijām.

Lai izvairītos no smagām gripas komplikācijām, vakcinācija īpaši rekomendējama bērniem no 6 mēnešiem līdz 2 gadu vecumam, pacientiem ar dažādām hroniskām slimībām un cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!