Foto: LETA
Sēņošanas čempionātā, kas sestdien, 10. septembrī, notika Jelgavas novada Valgundes pagasta Bulgārijā, piedalījās aptuveni 40 sēņotāji, informēja Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) Meža fakultātes dekāns Dagnis Dubrovskis.

Viņš atzina, ka sēņotāju skaits būtu bijis krietni lielāks, ja vien apkārtnes mežos iepriekš nebūtu manīts lācis.

"Tieši šajā mežā paviesojies lācis un droši vien iespējamā tikšanās ar viņu sēņotājus būs izbiedējusi,'' sacīja Dubrovskis.

Sacensību uzvarētājs žurnālists Juris Vaidakovs divās stundās salasījis 2,5 kilogramus sēņu, tādējādi nopelnot diplomu un balvu.

"Mūsu pusē mežs pasauss, līdz ar to galvenokārt ielasītas cūcenes, bet ir arī pa kādam apšukungam," atzina pasākuma rīkotājs.

Sacensību mērķis ir popularizēt un attīstīt nacionālo tradīciju - sēņošanu -, sagādāt prieku aktīviem cilvēkiem, attīstīt sēņošanu kā sporta veidu un iepazīstināt dalībniekus ar skaistām sēņošanas vietām. Dalībnieku galvenais uzdevums ir savākt pēc iespējas vairāk sēņu pēc kopējā svara. Sēņotājiem nav atļauta iepriekšēja sēņu ievākšana, kā arī citu palīgu un palīglīdzekļu, izņemot naža un sēņošanas trauka, izmantošana sacensību laikā. Turklāt ceļš jāveic tikai kājām.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Valgundes pusē, manīts lācis. AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) meža meistars Mārtiņš Augusts ir pārliecināts, ka lācis ir tas pats, kas Jelgavas novada teritorijā manīts maija beigās - vientuļš paliels tēviņš -, kurš acīmredzot nav atgriezies savā mītnes vietā Sēlijā. Lācis varētu arī pārziemot Jelgavas pusē, jo meža masīvi, arī purvi, ir pietiekami plaši un turpinās Olaines novada teritorijā. Augusts atzīst, ka minētie meži ir arī sēņotāju un ogotāju iecienīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!