Foto: PantherMedia/Scanpix
Pļaviņu novada Vietalvas pagastā pavisam netālu no "Kalna Ozoliņu" mājām pamanītas lāča pēdas. Ķepainis acīmredzot vēlējies iekļūt lopu aplokā, taču "atdūries" pret aploka elektrisko ganu un devies atpakaļ mežā, vesta laikraksts "Staburags".

Māju saimnieks Sarmis Balodis laikrakstam stāstījis, ka pēdas pamanījis ap septiņiem rītā.

"Pa kartupeļu vagām lācis bija atnācis līdz lopu aplokam, kas norobežots ar elektrisko ganu," klāstījis Balodis. "Ganam bija pieslēgta samērā stipra strāva un, spriežot pēc pēdām, ķepainis brīdi pamīņājies, tad mēģinājis iekļūt aplokā citā vietā. Kad tas neizdevās, viņš devies projām. Ilgus gadus strādāju mežā, taču pirmo reizi piedzīvoju, ka lācis mājai pienāk tik tuvu. Iespējams, viņš būtu saplēsis lopus, ja ne elektriskais gans. Arī meža masīvs te nav liels, tāpēc noteikti viņš jau ir tālu projām. Konsultējos ar kolēģiem no Valsts meža dienesta — spriežot pēc pēdām, lācis varēt būt sešus, septiņus gadus vecs," stāstījis saimnieks.

Lāča pēdas manītas arī Ķūģu pusē, Dāmenezera apkaimē, taču tur iet piemēroti biezokņi, kur ķepainim apmesties.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā lāču pēdas pamanītas Ādažu poligonā. Pēdas atrastas, kad starptautiskajā bioloģiskās daudzveidības dienā īpašā pasākumā jaunsargiem un skolēniem tika stāstīts par gludeno čūsku. Pēdu nospiedumi labi bija redzami poligona centrālajā daļā - uz smilšainā ceļa netālu no Puskas kurgāna. Kad tieši un no kurienes neparastais viesis devies ciemos pie karavīriem uz poligonu, vides speciālistiem gan nav zināms. Arī līdz šim lācis poligonā vai tā tuvumā nav manīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!