Foto: F64
Ja par prezidentu paliek pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers, tad ir risks, ka viņa varas laikā valsts apdraudētība var politiski pieaugt, uzskata Saeimas neatkarīgais deputāts Visvaldis Lācis.

Intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" Lācis norāda, ka Zatlers savas darbības laikā izteicis "dīvainas atziņas, kas sēja šaubas par Latvijas prezidenta politisko nostāju", piemēram, intervijās krievu medijiem norādot, ka "Latvijas krievi ir labākie krievi" un ka viņi ir "mūsējie". "Man nav pieņemams Valsts prezidenta aicinājums visiem nepilsoņu bērniem automātiski piešķirt pilsonību – jo uzskatu, ka tā ir latviešu tautas politiska pašnāvība. Tas neizbēgami vairos "Saskaņas centra" vēlētāju pulku," skaidro Lācis.

"Vai tie, kas 9. maijā iet Pārdaugavā pie pieminekļa, ir "mūsējie"? Es jau iepriekš biju teicis premjeram Valdim Dombrovskim no Saeimas tribīnes un tagad atkārtoju Zatleram, ka mūsu valsts drošība ir apdraudēta. Ikviena valsts būtu apdraudēta, ja tajā ir 40% cittautiešu, kuri dzīvo pie savas lielvalsts robežas. Protams, viņiem vienmēr būs tieksme apvienoties ar savu valsti. Latvijā tas šobrīd jau notiek, tikai slēptā veidā," uzskata deputāts.

"Zatlers savā [atskaites] runā [Latvijas Universitātē] teicis, ka Valsts prezidentam jābūt neitrālam. Manuprāt, tieši pretēji – prezidentam ir lielas pilnvaras, viņš var ierosināt likumprojektus. Piemēram, pārtraukt pilsonības piešķiršanu! Mēs jau šobrīd "baudām" naturalizācijas sekas, kas atspoguļojas vēlēšanu rezultātos..." brīdina Lācis.

Deputāts neizslēdz iespēju, ka vēlēšanu pirmajā kārtā Zatleru "izšūpo", un tad kā kandidāte tiek izvirzīta eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. "Es neizslēdzu, ka varētu atkal parādīties Vīķes-Freibergas vārds, viņa ir godkārīgs cilvēks ar labiem sakariem ārzemēs," norāda Lācis. Viņš uzskata, ka "Vīķes-Freibergas izredzes ir daudz lielākas nekā Ingūnas Sudrabas". "Aiz Vīķes-Freibergas stāvēs ASV, Sorosa fonds un tātad arī "Vienotība"," uzskata deputāts, taču ""Saskaņas centrs" nebalsos par, es arī acīmredzot nebalsošu, protams, citu iemeslu dēļ".

Analizējot citus iespējamos prezidenta amata kandidātus, Lācis norāda: "Sudraba ir teikusi, ka viņa gribētu "citādu Latviju", bet nav pateikusi, kādu:. "Vīķes-Freibergas Latvija, manuprāt, neatšķirsies no Zatlera Latvijas," uzskata Lācis.

Deputāts uzskata, ka labs prezidenta amata kandidāts būtu Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits. "Atceros arī, ka Levitam bija ļoti labs raksts par tautu pašnoteikšanās tiesībām laikrakstā "Atmoda". Es domāju, viņš varētu būt piemērots prezidenta kandidāts, bet laikam jau pašreizējā Saeimā viņam būtu grūti iegūt atbalstu," atzīst Lācis.

Jau vēstīts, ka Lācis ir paziņojis, ka gaidāmajās Valsts prezidenta vēlēšanās nebalsos par Zatleru, kuru kā kandidātu izvirzījušas apvienība "Vienotība" un "Par labu Latviju". Citi pretendenti oficiāli pašlaik nav izvirzīti, taču iespēju kandidēt izteicies bijušais "Unibankas" šefs, Zaļo un Zemnieku savienības deputāts Andris Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!