Foto: DELFI

Arī šogad Lāčplēša dienā pie Rīgas pils aizsargmūra būs iespējams novietot svecītes, taču lai mūri pasargātu no sveču pārpalikumiem, iedzīvotāji aicināti izvēlēties stikla ietvaros iepildītas sveces, portālu "Delfi" informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Lai saudzētu Rīgas pils atjaunoto apkārtmūri un veicinātu sveču atkārtotas izmantošanas iespējas, VNĪ aicina izvēlēties stikla ietvaros iepildītas svecītes, tādējādi arī pasargājot atjaunoto pils akmens mūri no sakusušajiem un dabai nedraudzīgajiem sveču pārpalikumiem.

VNĪ jau ir uzstādījusi pēc arhitekta Pētera Blūma idejas veidoto tērauda aizsargsietu, kas palīdz pasargāt Rīgas pils vēsturiskā mūra ķieģeļus no neatgriezeniskas termiskas bojāšanas un smilšu vanniņas uz ietves.

Svecīšu novietošanai paredzētais aizsargsiets veidots no 175 posmiem, kuru garums ir 184 metri, bet platums – viens metrs. Uz viena aizsargsieta posma var izvietot 60 svecītes, bet visā sieta garumā var novietot 10,5 tūkstošus svecīšu.

Kā norāda VNĪ, šogad daļa izdegušo sveču pārtaps par ierakumu svecēm un ceļos pie Ukrainas iedzīvotājiem.

Sveču pārpalikumus Rīgas 21. vidusskolas pārstāvji 12. novembrī savāks un 17. novembrī skolas telpās sveču izgatavošanas meistarklasē pārstrādās ierakumu svecēs. Skolēni meistarklasēs varēs piedalīties no pulksten 8 līdz 16, bet apkārtnes iedzīvotāji savu sveci Ukrainas atbalstam varēs izliet no pulksten 16 līdz 19.

Jau ziņots, ka 11. novembrī Latvijā tiks svinēta Lāčplēša diena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!