Foto: DELFI
Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Jānis Strautnieks un Līgatnes dabas parka zvērkope Velga Vītola Ziemassvētku brīvdienās ir vienojušies, ka viņa arī turpmāk strādās Līgatnes dabas takās, portālu "Delfi" informēja DAP pārstāve Rita Jakovļeva.

Vienošanās paredz, ka Vītolas darbs "būs saistīts ar dzīvnieku labturības kvalitātes paaugstināšanu, Līgatnes dabas taku popularizēšanu sabiedrībā un tas nozīmē, ka ilggadējā zvērkope arī turpmāk saglabās saikni ar Līgatnes dabas taku dzīvniekiem", informēja Jakovļeva.

Oficiāli darba attiecības ar Vītolu uzsāks, līdz ko to ļaus viņas veselības stāvoklis. Iespējams, ka tas varētu notikt jau janvārī.

Tikšanās ar Vītolu notika pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža lūguma. Ministrs pauž, ka Vītolas līdzšinējais ieguldījums, aizrautība un sirsnība būs būtiski arī turpmāk, attīstot Līgatnes dabas takas

Vienlaikus ministrs norāda, ka "darba drošība, likuma normas un laba dzīvnieku turēšanas prakse ir viena visiem un vienādi piemērojama un šajā ziņā izņēmumu nedrīkst būt".

DAP augstu vērtē Vītolas ilggadējo pieredzi Līgatnes dabas  takās un  viņas sniegtie padomi arī turpmāk tiks uzklausīti un viņa konsultēs jaunos zvēru kopējus.

Vītola līdz šim neoficiāli ir bijusi Līgatnes dabas taku seja, aktīvi reklamējusi šo objektu sociālajos portālos ar saviem rakstiem un fotogalerijām un tas ir guvis plašu atzinību sabiedrībā un nu viņa to varēs darīt ar jaunu sparu kā pamatdarbu, ne tikai hobija līmenī.

Velga Vītola un DAP ģenerāldirektors Jānis Strautnieks aicina arī Latvijas mediju pārstāvjus savos rakstos un raidījumos censties neizplatīt foto un video materiālus, kuros attēlots cilvēku un pieaugušu plēsīgu dzīvnieku tiešs kontakts. "Šādu materiālu publiskošana var radīt maldīgu priekšstatu par plēsīgo dzīvnieku dabu un instinktiem," atzīst Strautnieks un tam piekrīt arī Vītola.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā plašu rezonansi guva ziņa, ka līdz ar Līgatnes dabas taku saimnieku maiņu pārtrauktas darba attiecības ar ilggadējo lāču kopēju Vītolu un citiem darbiniekiem. Dabas aizsardzības pārvalde paziņoja, ka līdz ar Līgatnes dabas taku apsaimniekošanu veidos jaunu zvērkopju komandu, kas nav bijuši iesaistīti šā gada pavasara notikumos, kad no aploka atkārtoti izmuka lācene Made, kuru vēlāk cilvēku drošības labad nācās nošaut.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pakļautībā strādājošā Dabas aizsardzības pārvalde no 15. decembra ir pārņēmusi Līgatnes dabas taku dzīvnieku aprūpi un uzturēšanu, ko līdz šim darīja Gaujas Nacionālā parka fonds.

Lai aprūpētu dabas taku iemītniekus, ir pieņemti darbā divi zvērkopji, kā arī viens darbinieks, kurš atbild par darbu organizāciju. Nepieciešamības gadījumā tehniskos darbus nodrošina DAP darbinieki, kuri atbildīgi par infrastruktūras apsaimniekošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!