Foto: DELFI
Lai atvieglotu arī došanos ceļojumā uzreiz pēc laulību noslēgšanas, tiek rosināts sākt diskusiju par grozījumiem, kas precizēs uzvārda maiņas kārtību pēc laulībām.

Tieslietu ministrija (TM) kopā ar citām institūcijām sagatavojusi izmaiņu piedāvājumu, meklējot risinājumu problēmai, ka, noslēdzot laulību un mainot uzvārdu, līdzšinējais personu apliecinošs dokuments uzreiz kļūst lietošanai nederīgs.

Tāpēc tiek piedāvāts likumā noteikt, ka uzvārda maiņa pēc Latvijā noslēgtās laulības stāsies spēkā iesnieguma jauna personu apliecinoša dokumenta izsniegšanai iesniegšanas dienā, bet ne vēlāk kā trīsdesmitajā dienā pēc laulībām. Ar attiecīgu iesniegumu varēs vērsties arī Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) vēstulē Saeimas Juridiskajai komisijai norāda uz nepieciešamību arī sabiedrībai paust savu viedokli par piedāvātajiem grozījumiem, tāpēc attiecīgās izmaiņas būtu jāvirza atbilstoši ierastajai praksei tās vispirms skatot valdībā.

Šādi grozījumi ļaus līdzšinējo personu apliecinošu dokumentu noteiktu laika periodu izmantot arī tūlīt pēc laulības reģistrācijas. Iesniegums jauna dokumenta saņemšanai būs jāiesniedz 30 dienu laikā, bet neatkarīgi no tā, vai šāds iesniegums tiks sagatavots, līdzšinējais personu apliecinošais dokuments 30 dienas pēc laulībām kļūs nederīgs un būs jāmaina.

TM skaidro, ka piedāvātais risinājums ļautu noteiktu laiku - ne ilgāku par 30 dienām - izmantot līdzšinējo personu apliecinošo dokumentu, lai dotos ceļojumā vai piedalītos vēlēšanās.

Tomēr ministrijas pārstāvji norāda arī uz šāda piedāvājuma negatīvajiem aspektiem. Piedāvātais risinājums būtiski atšķiras no līdzšinējās kārtības attiecībā uz uzvārda maiņu pēc laulības noslēgšanas, tāpēc liela daļa sabiedrības varētu kritiski vērtēt šādu iniciatīvu. "Nepieciešami pārdomāti sabiedrības un iestāžu informēšanas pasākumi par uzvārda pēc laulības noslēgšanas spēkā stāšanos, lai neradītu dažādus pārpratumus," teikts Rasnača vēstulē Saeimas komisijai.

Izmaiņu ieviešanai būs nepieciešami 51 183 eiro, ņemot vērā, ka būs vajadzīgs veikt uzlabojumus informācijas sistēmu programmatūrās.

Priekšlikums par šādu grozījumu veikšanu tika formulēts pēc apspriešanās ar Iekšlietu ministrijas un Pilsonības un migrācijas lietu pārstāvjiem.

Iepriekš Saeimā atbalstu neguva deputātes Ingas Bites (LRA) iesniegtie priekšlikumi, kuru mērķis arī bija risināt attiecīgo problēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!