Foto: LETA
Lai tiesnešiem, kuri pēc Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palātas likvidēšanas nevarēs turpināt darbu AT, nodrošinātu iespēju strādāt apelācijas instances tiesā, Tieslietu padome atbalstījusi priekšlikumu izveidot papildus divas tiesneša amata vietas Rīgas apgabaltiesā.

Saskaņā ar tiesu reformu, pārejot uz tīro trīs instanču sistēmu, šī gada 31. decembrī beigs pastāvēt AT Civillietu tiesu palāta.

Otrs Tieslietu ministrijas priekšlikums saistībā ar tiesneša amata vietu pārdali bija par trīs papildu tiesneša amata vietu uz noteiktu laiku - diviem gadiem - piešķiršanu Administratīvajai apgabaltiesai, informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece. Tas tiek darīts, lai samazinātu lietu uzkrājumu Administratīvajā apgabaltiesā, kas 2015.gada beigās bija 1509 lietas.

Tā kā kopumā ir tendence administratīvo lietu skaitam samazināties, tiek prognozēts, ka Administratīvā apgabaltiesa lietu uzkrājumu varētu izskatīt divu gadu laikā, tādēļ nebūtu lietderīgi veidot pastāvīgas tiesnešu amata vietas. Administratīvā apgabaltiesa izteikusi priekšlikumu izveidot trīs pagaidu tiesnešu amata vietas, kurās divus gadus tiesneša pienākumus pildītu Administratīvās rajona tiesas tiesneši.

Tieslietu padome atbalstīja šāda līdz šim Latvijas tiesu darba organizācijā nebijuša risinājuma virzību.

Tāpat tika rasta iespēja par vienu amata vietu palielināt rajona (pilsētas) tiesu tiesnešu skaitu. Ņemot vērā, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā ir viena no visaugstākajām tiesnešu noslodzēm civillietu izskatīšanā, kas vēl vairāk pieaugs pēc pilnīgas tīro trīs instanču ieviešanas, Tieslietu padome atbalstīja ministrijas priekšlikumu par vienas jaunas tiesneša amata vietas izveidi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!