Foto: Shutterstock

Desmit gadu laikā no koncepcijas izstrādes līdz šim iztērēti vienpadsmit miljoni eiro, "e-veselības" projektiem bija jābūt gatavam jau 2014. gadā, taču tas daudzkārt ir atlikts un pagarināts. Šobrīd Veselības ministrija (VM) ir izstrādājusi grozījumus valdības noteikumos, lai termiņu kārtējo reizi pagarinātu, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Finanšu ministrija uzsver, ka tas ir pēdējais pagarinājums. Ierēdņi atkal sola, ka līdz gada beigām sistēma strādās.

Jau šobrīd ārstiem, aptiekāriem un pacientiem būtu jāspēj izmantot elektroniskās darbnespējas lapas un receptes, taču šie pakalpojumi joprojām nav pieejami. Lai nezaudētu par "e-veselību" iztērētos vienpadsmit miljonus, valdībai martā steidzami jāpagarina ieviešanas termiņš.

Līdz šim "e-veselības" pakalpojumu ieviešana ir ievilkusies jau desmit gadu garumā. Vairākkārt ir pārcelti palaišanas termiņi.

"Protams, lai gan šis te nav sekmīgs no projektu ieviešanas risinājums, tomēr, saprotot, ka valsts budžeta projekta īstenošanā ir ieguldīti pilnā apmērā un darbi izpildītājiem izmaksas ir veiktas un produkti ir piegādāti, šajā situācijā tiek meklēti risinājumi, lai nezaudētu Eiropas finansējumu kopumā," raidījumam skaidroja Finanšu ministrijas Eiropas Savienības fondu uzraudzības departamenta direktore Diāna Rancāne.

Tikmēr VM Valsts sekretāra vietnieks Kārlis Ketners skaidroja: "Mēs pagarinām termiņu, kurā atbildīgās iestādes veiks funkcionalitātes pārbaudes. Pašu kā tādu ieviešanas termiņu mēs nepagarinām, un tās funkcionalitātes, kas ir paredzētas, tas ir darba nespējas lapas un e-recepte, viņām ir jābūt obligāti lietojamām no 1. decembra."

Lietotājiem, ārstiem un aptiekām sistēma ir obligāta tikai no 1. decembra. Nacionālajam veselības dienestam tagad ir jāpierunā ārsti, slimnīcas un aptiekas sākt izmantot "e-veselību" ātrāk. Lai e-recepti, darbnespējas lapu un citus pakalpojumus Vides un reģionālās attīstības ministrijas eksperti varētu pārbaudīt darba vidē.

Lielākie pretinieki izstrādātajai "e-veselībai" ir ģimenes ārsti. Viņi satraucas, ka ārstiem tagad būs atbildība par sensitīvo personas veselības datu drošību, lai gan neesot pārliecības, ka pati sistēma ir droša. Viņi grib panākt, ka "e-veselībai" var pievienoties brīvprātīgi. Šonedēļ kopsapulcē ģimenes ārstu asociācija aicināja savus biedrus neparakstīt līgumus par iesaistīšanos "e-veselības" projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!