Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs lēmumu par valsts atbalsta piešķiršanu Karvas hidroelektrostacijas (HES) projektam pieņēmis, jo atpakaļceļa vairs neesot.

Pēc Antonova domām, šos jau strādājošo HES uz Vaidavas nojaukt nevar, tāpēc labāk, lai tas darbojas, nevis būve stāv neapsaimniekota un netiek pildītas arī vides aizsardzības prasības. Turklāt uzņēmums tam izvirzītās prasības esot izpildījis, tāpēc ir pienācis laiks valstij pildīt savas saistības. "Valstij jau vairāk nekā gadu atpakaļ bija šie līdzekļi jāpārskaita," teica Antonovs.

Pagaidām gan līdzekļi HES īpašniekam SIA "Patina" vēl nav piešķirti, jo jāsaņem Vides investīciju fonda (VIF) atzinums.

Joprojām gan tiesā ir lieta par būvatļauju pagarināšanu HES projektam, un nav zināms, kāds būs lēmums. Gadījumā, ja tiesa atzīs būvatļauju par nelikumīgu, bet nauda projekta īstenotājiem jau būs piešķirta, tā viņiem būs jāatmaksā atpakaļ. Antonovs atzina, ka ministrija jau iepriekš ir saskārusies ar šādiem precedentiem, tāpēc ir pārliecināts, ka tādā gadījumā līdzekļus būs iespējams saņemt atpakaļ.

Šodien ir pēdējā diena Antonova paskaidrojumu iesniegšanai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumu izpildītājam ekonomikas ministram Danielam Pavļutam (RP). Antonovs apgalvoja, ka šādu paskaidrojumu iesniegs, taču tā saturu neatklāja.

Jau ziņots, ka Karvas HES īpašnieks pieteicās 500 000 eiro līdzfinansējumam kā videi draudzīgs projekts. Sākotnēji VARAM pakļautībā esošais VIF naudu bijis gatavs izmaksāt, bet iejaucies toreizējais ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), naudas piešķiršanu tikusi atlika un nākamais ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) izdevis rīkojumu sadarbību ar spēkstaciju izbeigt. Antonovs pagājušā gada decembra beigās licis VIF izsniegt pozitīvu atzinumu, kas ļautu Karvas HES naudu piešķirt.

LETA jau ziņoja, ka Vides aizsardzības klubs (VAK) kopā ar Latvijas Makšķernieku asociāciju un makšķernieku klubu "Fario" vērsies tiesā, lai apstrīdētu savulaik Lauku atbalsta dienesta (LAD) izsniegto un vairākus gadus pagarināto Karvas HES būvatļauju.

Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu namā Karvas HES būvatļauja atzīta par nelikumīgu. Šo lēmumu pārsūdzējis gan HES būvnieks "Patina", gan LAD, pašlaik lieta atrodas Administratīvajā apgabaltiesā, kas to izskatīs 3.februārī.

2002.gadā Latvijā tika apstiprināts to upju saraksts, uz kurām HES nevar būvēt. Pamatojoties uz to, ka būvniecībai uz Vaidavas upes gadu iepriekš jau bija izsniegta būvatļauja, tika pieļauts izņēmums un būvatļauju varēja turpināt pagarināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!