Lai mazinātu Rīgas kā seksa tūrisma pilsētas tēlu, jāvēršas pret pieprasījumu un jāsoda seksuālo pakalpojumu pircēji, secināts Eiropas Sieviešu lobija (ESL) vadības grupas sēdē.
Kā aģentūrai LETA pastāstīja ESL viceprezidente Iluta Lāce, vadības grupas sēdē izstrādāta konkrēta rīcības stratēģija, lai piemērotu sodu seksuālo pakalpojumu pircējiem.

Galvenais ceļš, kā mazināt Rīgas kā seksa tūrisma pilsētas tēlu, ir novērst pieprasījumu pēc šādiem pakalpojumiem, uzsvēra Lāce. ESL finansiāli atbalstīšot projektu, kura laikā tiks pievērsta sabiedrības uzmanība šai problēmai.

Plānots panākt izmaiņas likumdošanā, lai sodītu cilvēkus, kuri pērk seksuālos pakalpojumus. Patlaban šādas normas nepastāv. Prostitūcija Latvijā ir daļēji legalizēta, sodu un vainas apziņu izjūt tikai sievietes, norādīja Lāce.

Lāce pastāstīja, ka tuvākajā laikā tiks uzsāktas sarunas arī ar politiķiem, lai panāktu izmaiņas šo jomu reglamentējošajā likumdošanā. ESL cer uz politisko partiju atbalstu.

Lielbritānijas prezidentūras laikā Eiropas Parlamentā tiks organizēti vairāki semināri, kuros mērķis būs veicināt sieviešu un vīriešu līdztiesību visās dzīves jomās. Seksa industrija un prostitūcija ir balstīta uz vardarbību, norādīja Lāce.

Diskusijas par šiem jautājumiem notiks ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Čehijā, Ungārijā, Bulgārijā un Polijā.

ESL arī turpmāk darbosies, lai dzimumu līdztiesības jautājumi "nepazustu" no Eiropas Savienības politiskās darba kārtības.

Jau ziņots, ka no 24.jūlija līdz 25.jūlijam Rīgā notika ESL vadības grupas sēde.

"ESL misija ir atbalstīt sievietes, cienot viņu dažādību un pagātni, veicināt dzimumu līdztiesību un cilvēktiesību ievērošanu, vērsties pret jebkāda veida vardarbību un diskrimināciju pret sievietēm, aktīvi iesaistoties politikas veidošanas procesos," iepriekš skaidroja Lāce.

ESL iestājas par demokrātiskām vērtībām, izvirzot centrā cilvēku kā vērtību, nosodot diskrimināciju, aizspriedumus, kas vērsti pret kādu sociālo grupu.

Organizācijas galvenie darbības virzieni ir lobēšanas darbs, izstrādājot nostājas dokumentus, attīstot stratēģiju, lai novērstu tirdzniecību ar sievietēm, izskaustu vardarbību pret sievieti, katrā dalībvalstī izveidojot vardarbības novērošanas punktus.

ESL ietilpst starptautiskas organizācijas un vairāk nekā 4000 biedru organizācijas no 24 Eiropas valstīm. Eiropas Sieviešu lobiju pārstāv sievietes, aizstāvot sieviešu tiesības un intereses sarunās ar nacionālajām, Eiropas un starptautiskajām organizācijām.

Latviju ESL pārstāv Latvijas sieviešu organizāciju sadarbības tīkls, kuru koordinē resursu centrs sievietēm "Marta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!