Foto: DELFI
Lai novērstu Valsts kontroles konstatētās nepilnības, Iekšlietu ministrija (IeM) plāno veikt izmaiņas normatīvajos aktos, kā arī uzlabot sadarbību starp iestādēm, liecina ministrijas sniegtā informācija.

Patlaban esot panākta vienošanās par termiņiem un sākts darbs pie Valsts kontroles ieteikumu īstenošanas.

Apzinot pastāvošās problēmas maksas pakalpojumu sniegšanas kārtībā, ministrija izstrādājusi iekšējo noteikumu projektu "Noteikumi par ieņēmumu no maksas pakalpojumiem un citu pašu ieņēmumu, ar to saistīto izdevumu plānošanu un uzskaiti, kā arī maksas pakalpojuma izcenojuma un atsevišķu citu pašu ieņēmumu apmēra aprēķināšana". Tas tiks nosūtīts izvērtēšanai Finanšu ministrijai. Vienlaikus IeM rosinās precizēt arī Ministru kabineta noteikumus, kas reglamentē maksas pakalpojumu sniegšanu.

Sodu reģistra pilnveidošanai, lai varētu kontrolēt, kā personas veic naudas sodu samaksu, ministrijā tiks izveidota darba grupa. Viens no darba grupas pirmajiem uzdevumiem būs izvērtēt labākas sadarbības iespējas starp iestādēm, kas piemēro administratīvos sodus, lai uzraudzītu šo sodu piedziņas jautājumus, informē ministrija.

Tā piebilst, ka kopumā valstī pastāv problēma ar valsts pamatbudžeta ieņēmumu ieskaitīšanu pareizajos pamatbudžeta ieņēmumu kontos. Lai šo problēmu risinātu, 2012.gadā IeM Informācijas centrs izveidojis e-pakalpojumu "Administratīvo sodu pārbaude un nomaksa", radot iespēju caur portālu "www.latvija.lv" samaksāt administratīvos sodus, tādējādi izslēdzot neprecīzas informācijas norādīšanu maksājuma uzdevumā, kā rezultātā maksājums var netikt identificēts vai pievienots novēloti.

Atbilstoši Valsts kontroles norādēm tiks pilnveidota Nodrošinājuma valsts aģentūras izveidotā administratīvo pārkāpumu lietās izņemto transportlīdzekļu glabāšanas izdevumu atgūšanas sistēma. Vienlaikus IeM uzsver, ka Valsts kontroles revīzijas ziņojumā norādītie trūkumi ir lēmumos, kuri pieņemti 2008. un 2009.gadā, kad vēl nebija izveidota Nodrošinājuma valsts aģentūra un nebija izstrādāts transportlīdzekļu operatīvas realizācijas mehānisms.

Nodrošinājuma valsts aģentūra, pārņemot valsts aģentūras "Materiālās rezerves" funkcijas, izstrādāja normatīvos aktus, kas novērš nepamatoti ilgu transportlīdzekļu glabāšanu, norāda ministrija. Nodrošinājuma valsts aģentūra, ņemot vērā Valsts kontroles ziņojumā minēto, veiks strukturālas izmaiņas transportlīdzekļu glabāšanas izdevumu piedziņas funkcijas nodrošināšanā, attiecīgi palielinot kapacitāti.

Kā ziņots, Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka IeM padotības iestādes nav izveidojušas pietiekamu kontroles sistēmu, lai nodrošinātu savlaicīgu naudas sodu un alkohola koncentrācijas, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaužu izdevumu atgūšanu no sodītajām personām un lēmumu nodošanu piespiedu izpildei.

Secināts arī, ka Nodrošinājuma valsts aģentūra ir nepamatoti palielinājusi administratīvo pārkāpumu lietās izņemto transportlīdzekļu glabāšanas izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!