Foto: Shutterstock

Lai pašvaldība varētu atvērt savu aptieku, sākotnēji tai jāizsludina konkurss komersantiem par tiesībām atvērt aptieku, un, ja konkursā nepiesakās neviens komersants, pašvaldība ir tiesīga atvērt savu aptieku, informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pārstāve Egita Diure.

Viņa informēja, ka atbilstoši spēkā esošiem normatīviem aktiem pašvaldībai ir iespēja atvērt aptieku apdzīvotās vietas daļā, kur trīs kilometru rādiusā nav pieejama aptieka, kā arī apdzīvotā vietā, kur nav diennakts aptiekas.

Pēc Diures paustā, ZVA vienmēr atbalstījusi vietējo pašvaldību centienus nodrošināt farmaceitisko aprūpi teritorijās, kurās nedarbojas aptiekas vai to pieejamība ir ierobežota, tāpēc aģentūra augstu vērtē Daugavpils domes rūpes par veselības aprūpes pieejamību savas pašvaldības iedzīvotājiem, kas ir pamatā pašvaldības iecerei atvērt aptieku.

Pēc ZVA datiem, patlaban Daugavpilī ir 39 aptiekas, tostarp viena diennakts aptieka.

Latvijā patlaban darbojas trīs pašvaldību aptiekas - divas Jēkabpils novada pašvaldībā (SIA "Rubenes aptieka" Rubenes pagastā un SIA "Zasas aptieka" Zasas pagastā), kā arī viena - Smiltenes novada pašvaldībā (SIA "Līvena aptieka" Smiltenē).

Daugavpils pilsētas dome vērsusies Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) ar lūgumu rast risinājumu farmaceitiskās aprūpes nodrošināšanai pilsētas iedzīvotājiem.

Lai arī Daugavpilī patlaban ir 38 aptiekas, pašreizējā situācija nenodrošina atbilstošu veselības aprūpes pieejamību. Daugavpils dome vairākkārt ir saņēmusi iedzīvotāju lūgumus iesaistīties farmaceitiskās aprūpes pieejamības jautājuma risināšanā vietās, kur tas pamatoti ir nepieciešams un komersanti nenodrošina šo pakalpojumu, teikts ZVA adresētajā vēstulē.

Dome konstatējusi, ka vairākos pilsētas mikrorajonos, piemēram, Križos, Gajokā un Cietokšņa mikrorajonā, netiek nodrošināta medikamentu pieejamība. Daudzās aptiekās, kuras atrodas izdevīgās vietās, medikamentu cenas ir ļoti augstas Tāpat dome saņem sūdzības par vienas diennakts aptiekas nepietiekamību pilsētā, kura patlaban ir izvietota pilsētas centrā.

Kā ziņots, viens no pašreizējā Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S) solījumiem priekšvēlēšanu kampaņas gaitā bija nodrošināt Daugavpils iedzīvotājiem lētākus medikamentus. Šim nolūkam bija paredzēts izveidot pašvaldības aptiekas, kur medikamenti tiktu tirgoti ar minimālu uzcenojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!