Foto: F64
Lai sniegtu valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus un noslēgtu par to līgumu ar Nacionālo veselības dienestu, Latvijā rindā gaida 87 ģimenes ārsti.

Visvairāk - 56 - ārsti gaida rindā, lai sāktu strādāt Rīgas reģionā, 15 ārsti ir rindā Zemgalē, septiņi - Vidzemē, pieci - Kurzemē un četri - Latgalē, informēja Nacionālā veselības dienesta pārstāve Laura Lapiņa.

Ģimenes ārstu reģistrē gaidīšanas sarakstā, ja viņš ir iesniedzis Nacionālajā veselības dienestā rakstisku iesniegumu, kurā izteicis vēlēšanos strādāt apstiprinātajā un ar pašvaldību saskaņotajā ģimenes ārsta darbības pamatteritorijā un būt līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu.

Kā skaidro Lapiņa, gadījumā, ja kāds ģimenes ārsts pārtrauc līgumattiecības vai ārsta prakse tiek slēgta, vakantā vieta tiek piedāvāta pretendentiem no gaidīšanas saraksta.

Piedāvājuma izteikšana notiek, izsūtot paziņojumu. No ārstiem, kuri atrodas gaidīšanas sarakstā un atsaucas uz piedāvājumu noslēgt līgumu ar Nacionālo veselības dienestu, līguma slēgšana tiek piedāvāta ģimenes ārstiem, kuri atrodas gaidīšanas saraksta augšpusē. Ārstu secība gaidīšanas sarakstā ir atkarīga no iesnieguma iesniegšanas laika.

Ja ģimenes ārsts gada laikā pēc valsts finansētās rezidentūras beigšanas iesniedz iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā, tad šo ģimenes ārstu reģistrē sarakstā ārpus kārtas, uzsver Lapiņa.

Patlaban Latvijā darbojas aptuveni 1500 ģimenes ārsti, kuri ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu. Ārstu skaits tiek noteikts, izvērtējot kvalitatīvas un efektīvas veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanas iespējas atbilstoši rādītājiem, piemēram, apdzīvotajai teritorijai, iedzīvotāju skaitam, un tas var būt mainīgs.

Nacionālā veselības dienesta ārstu gaidīšanas saraksti tiek veidoti ģimenes ārstiem, medicīnas māsām un ārstiem palīgiem, zobārstiem un higiēnistiem, kā arī veselības aprūpes mājās sniedzējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!