Foto: Shutterstock
Garajās Ziemassvētku brīvdienās dienesti mudina iedzīvotājus būt apzinīgiem un atbildīgiem gan piedaloties ceļu satiksmē, gan dažādās svētku izklaidēs, un neaizmirst par drošību.

Gaidāmajās svētku brīvdienās policija papildu ikdienas satiksmes kontrolei īpašu uzmanību pievērsīs tam, lai autovadītāji nebrauc pie stūres reibumā, kā arī tiks pārbaudītas drošības jostu lietošana un tas, vai mazākie pasažieri tiek pārvadāti droši – ir piesprādzēti un atrodas sēdeklītī vai uz paliktņa.

Svētku laikā likumsargi mudina arī līdzcilvēkiem būt atbildīgiem un pēc iespējas novērst situācijas, kad kāds no līdzcilvēkiem mēģina sēsties pie transportlīdzekļa stūres reibumā.

Drošs ātrums un redzamība

Svētku brīvdienās prognozē, ka var kļūt vēsāks, tādēļ policija aicina autovadītājus izvēlēties laikapstākļiem un ceļa segumam atbilstošu braukšanas ātrumu, kā arī izvairīties no strauju un pārdrošu manevru veikšanas. Lai autovadītāji neapdraudētu ne savu, ne apkārtējo drošību, policija arī svētku brīvdienās pastiprināti pievērsīs uzmanību transportlīdzekļu riepu protektoru dziļumam un to atbilstībai noteikumiem.

Arī mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem – gājējiem un velosipēdistiem – ir svarīgi rūpēties par savu drošību. Piedaloties ceļu satiksmē ir jāparūpējas, lai viņi būtu pietiekami redzami arī citiem satiksmes dalībniekiem.

Sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības

Bez uzraudzības atstātas sveces, atbilstošos apstākļos, visā telpā var izraisīt liesmas vien pāris sekunžu laikā. Katru gadu ugunsdzēsēji dodas uz izsaukumiem, kas radušies cilvēku neuzmanības dēļ.

Lai no aizdegtas sveces neizceltos ugunsgrēks, jāatceras, ka:

  • sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas un nav vēlams sveci novietot citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, pie radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem;
  • degoša svece rada augstu temperatūru, tāpēc tā jānovieto drošā attālumā no degtspējīgiem priekšmetiem, mēbelēm, audumiem, aizkariem u.c;
  • degošas sveces nedrīkst pat uz īsu brīdi atstāt bez uzraudzības! Dodoties ārpus telpas, kurā atrodas degošas sveces, vai pirms gulētiešanas, ir jāpārliecinās, ka sveces ir nodzēstas.

VUGD atgādina, ka eglītes zaros iestiprinātas sveces dedzināt ir ļoti bīstami, jo no tām viegli var uzliesmot pati egle vai tās dekorācijas.

Kurinot krāsnis, kamīnus un pirtis, neaizmirst par drošību

Viens no izplatītākajiem ugunsgrēku iemesliem ir apkures iekārtu nepareiza izmantošana, tāpēc svētkos kurinot pirti, krāsni vai kamīnu, nedrīkst aizmirst ievērot drošības noteikumus:

  • nekurināt un neizmantot bojātas apkures iekārtas vai dūmvadus;
  • aizdegšanai neizmantot viegli uzliesmojošus un degtspējīgus šķidrumus, bet kurināmo un citus degtspējīgus materiālu apkures iekārtas durtiņu priekšā novietojiet ne tuvāk par 1,2 metriem;
  • nenovietot uz un pie apkures ierīcēm degtspējīgus priekšmetus un materiālus, piemēram, nežāvēt drēbes un apavus.

Ja apkures iekārtu nepieciešams iekurināt tikai svētku laikā, pirms tās lietošanas jāpārliecinās, ka dūmvadā nav izveidojušies kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, kas, savlaicīgi nenotīrīti, labākajā gadījumā samazina apkures ierīces darbības efektivitāti, bet sliktākajā – var izraisīt intensīvu šo produktu degšanu.

Jālasa drošības instrukcija

VUGD aicina atcerēties, ka nepareiza svētku rotājumu lietošana var izraisīt ugunsgrēku. Izvēloties dekorēšanas vietu, jāpievērš uzmanība spuldzīšu lietošanas instrukcijai – vai tās ir paredzētas ārtelpām, iekštelpām vai tās ir ūdens un mitruma izturīgas. Katrai elektroierīcei ir savs marķējums, kas norāda to izmantošanas veidu. Nekādā gadījumā ar iekštelpām paredzētajām elektriskajām virtenēm nedrīkst dekorēt mājas fasādi! Atverot jaunas vai izmantojot jau lietotas virtenes, ir jāpārliecinās vai tās nav bojātas. Jebkura ierīce ar bojātu vada izolāciju ir bīstama, jo bojājuma vieta ātrāk sakarst un īssavienojuma gadījumā aizdegsies pirmā, izraisot ugunsgrēku.

Bērni un drošība

Gaidot svētkus un iestājoties skolēnu brīvlaikam, VUGD aicina jau savlaicīgi pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus. Dienests mudina neatstāt mazus bērnus telpā ar iedegtu kamīnu, krāsni vai sveci, atgādināt, ka atrasties uz ledus un lietot pirotehnikas izstrādājumus ir aizliegts.

Pirms svētkiem ar bērniem jāpārrunā drošības jautājumus un pareizu rīcību dažādās situācijās – kuros gadījumos ir jāzvana uz 112, kāda informācija jāsniedz piezvanot un kā jārīkojas, ja notikusi nelaime, bet nav pieejams telefons.

VUGD atgādina, ka uz ledus atrasties nedrīkst, jo tā biezums var būt maldinošs. Pirms braukšanas ar ragaviņām jāpārliecinās, ka tās neieslīdēs ūdenstilpnē vai uz ceļa braucamās daļas. Dodoties slēpot vai pastaigājoties, jāseko līdzi savai atrašanās vietai, lai neapmaldītos.

Uguņošana

Lai novērstu ar pirotehnikas izstrādājumiem saistītus negadījumus, ir būtiski parūpēties par savu un klātesošo drošību, kā arī pirotehnikas izstrādājumi jālieto, ievērojot visus drošības noteikumus un jābūt īpaši piesardzīgam.

Tāpat šogad jo īpaši dienesti aicina iedzīvotājus attiekties pret šo jautājumu ar sapratni un cieņu pret līdzcilvēkiem, un respektēt to, ka Latvijā patvērumu ir raduši daudzi cilvēki no Ukrainas.

Valsts policija arī atgādina – ja esat izlēmuši svētkos izmantot pirotehnikas izstrādājumus, tie ir jāiegādājas tikai tādos uzņēmumos, kam ir izsniegta atbilstoša licence. Kā arī svētku laikā nevar aizmirst par savu mājdzīvnieku drošību – uguņošanas radītais troksnis bieži vien satrauc un pārbiedē mājdzīvniekus, tādēļ ir būtiski viņus neatstāt vienus pašus bez uzraudzības.

Ja nepieciešams lietot pirotehniku, VUGD aicina atcerēties:

  • pirms svētkiem iztīrīt māju balkonu un/ vai pagalmu no viegli degošām lietām, jo kaimiņu šautā raķete, nevērīgi izmestais izsmēķis var nokrist uz balkona vai pagalmā un izraisīt ugunsgrēku;

  • pirotehniku iegādāties tikai sertificētos veikalos un pirms lietošanas rūpīgi izlasiet lietošanas pamācību, to ievērojiet un neskaidrību gadījumā konsultējieties ar speciālistu;

  • pirms pirotehnikas raķešu palaišanas novietot tās uz stabilas virsmas, lai tās neapgāztos un gadījumā, ja pirotehnikas raķetes nav nostrādājušas, tās atkārtoti neaizdedziniet!

Savukārt salūta vērošanas gadījumā jāievēro drošs attālums no pirotehnikas izstrādājumu palaišanas vietas, jo tā var pasargāt sevi no smagām apdeguma traumām pirotehnikas iedarbināšanas procesā radušās kļūdas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!