Foto: F64

Rīgas pašvaldības policijai lūgts ar Valsts policiju (VP) pārrunāt sadarbības algoritmus krīzes situācijās, kad ir bīstamība cilvēku veselībai un dzīvībai, lai nodrošinātu visātrāko tuvākās patruļas reakciju, portālam "Delfi" atklāja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola.

Viņa arī piebilst, ka sadarbība un saziņa starp abām drošības iestādēm jau notikusi līdz šim. Šobrīd tiek aicināts pārrunāt tieši sadarbības algoritmus krīzes situācijās.

Pagājušajā nedēļas nogalē notikušais Imantā politiķes ieskatā noteikti būtu jāskata arī plašākā prevencijas kontekstā. "Tas ir svarīgs uzdevums mūsu sabiedrībā kopumā, lai vecākiem, izglītības sistēmas darbiniekiem, līdzcilvēkiem veidotos izpratne par savstarpēji cieņpilnām attiecībām, otra cilvēka vērtību."

Tādēļ Rīgas pašvaldībā šogad tiek akcentēts darbs ar tā dēvētajiem ielu jeb riska jauniešiem. Tiek cerēts šo rīcības virzienu, kas noteikts kā prioritāte, izvērst vēl apjomīgāk un mērķtiecīgāk nekā iepriekš, tostarp sadarbojoties ar nevalstiskajām organizācijām un "Resiliences centrs".

"Mana iecere ir virzīties tālāk uz to, lai ap skolām, kas ir dabiskas vietas, kur visdažādākie jaunieši ir vienuviet, veidotos kopienas ar skolotāju, vecāku, interešu izglītības vadītāju iesaisti, kas var radīt šiem pusaudžiem piederības un līdz ar to arī atbildības sajūtu, strādāt ar viņu vērtībām," skaidro politiķe.

Vienlaikus to varot panākt tikai, ja iesaistās visas puses – ģimene, skola, ārpusskolas nodarbību vadītāji un vienaudžu līderi.

Ne tikai notikumus Imantā, bet arī plašāku jautājumu loku, tostarp taktilā Brīvības pieminekļa bojāšanu un sabiedriskās kārtības nodrošināšanu saistībā ar 9. maiju, plānots padziļinātāk izvērtēt Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē jaunnedēļ. Plānots skatīt arī to, cik efektīvi izmantoti RPP resursi un kā noritējusi sadarbība starp policijām.

Jau rakstīts, ka Valsts policija Imantā pievērsa pastiprinātu uzmanību pusaudžu kompānijām, kas pulcējas ar vēlmi īstenot "linča tiesu" saistībā ar 5. maiijā notikušo mazgadīgo kautiņu.

Sociālajos medijos novēroti iedzīvotāju ieraksti, kuros norādīts uz plašām jauniešu kompānijām, kas apstaigā Imantas mikrorajonu.

Šādus ierakstus pamanījusi arī Valsts policija, fiksējot informāciju, ka jaunieši, reaģējot uz 5. maija notikumiem Imantā, vēlējušies "linča tiesu", tādējādi paužot savu nostāju un aizstāvot cietušo.

Līdz ar šiem notikumiem iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) uzdevis Valsts policijas priekšniekam Armandam Rukam nekavējoties veikt dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu policijas amatpersonu rīcības atbilstību normatīvajiem regulējumiem, portālam "Delfi" atklāja ministra runas vīrs Andrejs Vaivars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!