Foto: LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā nonākuši grozījumi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, paredzot atļaut šajās vēlēšanās balsot jebkurā iecirknī. Likuma izmaiņas detalizētāk tiks skatītas nākamajās komisijas sēdēs.

Minētos grozījumus virzīja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), kura vēlas pilnveidot vēlēšanu kārtību, līdzīgi kā 2022. gada Saeimas vēlēšanās nodrošinot vēlētājiem iespēju EP vēlēšanās izraudzīties sev ērtāko vēlēšanu iecirkni, kā arī plašākas iespējas nobalsot iepriekš. Komisijas ieskatā, izmaiņām arī paredzama pozitīva ietekme uz vēlētāju aktivitāti EP vēlēšanās.

Saskaņā ar spēkā esošo likuma redakciju, EP vēlēšanās vēlētājs vēlēšanu dienā var balsot tajā vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā viņš ir reģistrēts vai arī – triju dienu laikā pirms vispārējās vēlēšanu dienas – vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā ir reģistrēts vai jebkurā citā vēlēšanu iecirknī, ja tajā var nodrošināt vēlētāju sarakstā iekļauto ziņu elektronisku apmaiņu ar vēlēšanu iecirkni, kura vēlētāju sarakstā vēlētājs ir reģistrēts, un pārliecinoties, ka vēlētājs nav jau nobalsojis, iekļaujot vēlētāju savā vēlētāju sarakstā.

Tomēr CVK uzskata, ka vēlētāju ērtībām un dalības iespēju palielināšanai nepieciešams EP vēlēšanu balsošanas kārtību pielīdzināt 2022. gada Saeimas vēlēšanu balsošanas kārtībai, lai vēlētājs varētu nobalsot klātienē pēc izvēles viņam ērtākajā vēlēšanu iecirknī gan iepriekšējās balsošanas dienās, gan vēlēšanu dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!