Foto: Valsts policija

Jau vairāk kā 120 stundas norit ugunsgrēka Talsu novada Valdgales pagastā dzēšana. Svētdien laikapstākļi nav bijuši labvēlīgi dzēšanas darbiem, jo ar vēju joprojām ir vietas, kur liesmas izplatās, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Dienests gan uzsver, ka liesmas izplatās iekšpusē, nevis uz āru - ugunsdzēsēji joprojām notur degšanu iekšējā perimetrā. Ugunsdzēsēji skaidro, ka darbs ir grūts un būs ilgs, jo kūdra deg un gruzd uz iekšpusi, bet mežā liesmas var strauji izplatīties pa sausajiem kokiem, tā zariem un meža zemsedzi.

Līdzīgi kā iepriekšējās diennaktis, arī svētdien ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistītie cilvēki uz vietas strādā, lai nepieļautu liesmu izplatību un dzēstu gruzdošās vietas.

Plašā reģionā ir jūtams sadūmojums un dūmu smaka no šī ugunsgrēka. Līdztekus tiek veiktas gaisa piesārņojuma pārbaudes apkārtējās pilsētās Kurzemē, lai pārliecinātos par gaisa piesārņojuma līmeni. Tiklīdz būs zināmi rezultāti, sadarbībā ar Veselības inspekciju, tiks sniegta informācija iedzīvotājiem.

Vienlaikus VUGD joprojām aicina iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums. Tas var būt bīstami. Ja dūmu smaka jūtama māju apkārtnē, iedzīvotāji aicināti aizvērt logus un durvis, bet veselības sūdzību gadījumā konsultēties ar mediķiem.

Valsts meža dienests pagaidām nesniedz informāciju par to, cik lielas platības izdegušas, taču Eiropas Savienības programmas "Copernicus" Ārkārtas situāciju pārvaldības pakalpojuma dati liecina, ka līdz svētdienai ugunsgrēkā izdegusi 1010,5 hektāru liela platība, kas ir par 170 hektāriem vairāk nekā diennakti iepriekš.

No satelītiem iegūtā informācija liecina, ka izdeguši 267 hektāri meža, 311,7 hektāri krūmāju un zālāju, kā arī 431,8 hektāri kūdras purva. Visvairāk - par simts hektāriem - pēdējā diennaktī pieaugusi izdegusī meža platība.

Jau ziņots, ka jau vairākas dienas ugunsdzēsēji turpina plašā ugunsgrēka dzēšanas darbus. Ugunsgrēks izcēlās otrdienas pēcpusdienā Talsu novada Valdgales pagastā. Ugunsgrēkā sākotnēji vairāk nekā 100 hektāru platībā dega kūdra un vēl nenoskaidrotā platībā - arī blakus esošais mežs. Taču patlaban degšanas platība vairākas reizes palielinājusies.

Piektdien VUGD palielināja ugunsgrēka dzēšanā iesaistīto ugunsdzēsēju glābēju skaitu no 60 uz 90. Tāpat notikuma vietā strādāja ugunsdzēsības autocisternas un cita speciālā tehnika, kā arī bija izvilktas kopsummā gandrīz 10 kilometri šļūteņu līniju ūdenspadeves nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!