Foto: Aizsardzības ministrija
Ādažu poligonā uzsprāgušais 40 mm granātstobra lādiņš, kurš paņēma viena cilvēka dzīvību un savainoja daudzus citus, iespējams, palicis pēc amerikāņu mācībām, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) vēl nesniedz precīzu informāciju par svētdien Ādažu poligonā notikušās traģēdijas iemesliem, taču laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka sprādzienu, iespējams, izraisījis nesprādzis 40 mm granātstobra lādiņš. Tas mētājies zemē, kāds aiz ziņkārības to pacēlis un ielicis mugursomā. Laikraksts pieļauj, ka sprādziens notika, kad zemessargi, sagaidījuši transportu, ņēma savas mugursomas, lai ieliktu tās automašīnā, tad kustība bijusi pietiekama, lai iedarbinātu detonatoru.

Laikraksts norāda, ka bojā gājušais Ilmārs Mitenbergs zemessardzē dienēja vairāk nekā 15 gadu un, visticamāk, ne viņš, ziņkārības mākts, lādiņu bija ielicis somā

Kāds zemessargs, kurš vēlējās palikt anonīms, laikrakstam pastāstījis, ka granātstobru piestiprina zem triecienšautenes un izmanto gan signālraķešu, gan skrošu un dažāda tipa granātu izšaušanai. Latvijas bruņotie spēki šādus ieročus mācībās izmanto reti, visticamāk, izšautā, bet nesprāgusī granāta poligonā palikusi pēc kādām nesen notikušām starptautiskajām mācībām, vēsta laikraksts. "Visticamāk, tas palicis pēc amerikāņiem. Viņi te vasarā šaudījās. Mūsējie ir taupīgāki, šitās granātas tak maksā milzu naudu," laikrakstam stāstījis zemessargs, piebilstot, ka lādiņi esot īpaši izstrādāti, lai nodarītu maksimālus ievainojumus ienaidnieka kareivjiem.
Laikraksts vēsta, ka nesprādzis M406 standarta lādiņš izskatās neierasti. Granāta ir neliela – tās diametrs ir 4 cm, garums 7 cm un abi gali noapaļoti – pēc izskata lādiņš ir līdzīgs metāla olai. "Iespējams, ka dīvaino priekšmetu pamanījušais zemessargs granātu pacēlis no zemes, aplūkojis un klusi, neviena nemanīts, iestūmis savā mugursomā," laikrakstam stāstījis zemessargs. "Varbūt viņš domāja, ka tā ir mācību granāta. Varbūt, ka tāds mazs štrunts nekādu ļaunumu nevar nodarīt. Viņa stulbuma dēļ bojā gāja cilvēks, kas vispār tur nejauši blakus atradās," laikrakstam bildis zemessargs.

Laikraksts pētījis internetā pieejamo dokumentācija, secinot, lai šāda M406 granāta pēc izšaušanas no granātmetēja uzsprāgtu, tai nepieciešams mehānisks trieciens. "Ja lādiņš nokrīt smiltīs, tas var arī palikt nesprādzis, kā tas acīmredzot gadījies arī šoreiz," vēsta laikraksts. Šāds nesprādzis lādiņš var gulēt gadiem un gaidīt brīdi, kad kāds to pakustinās – pietiekami spēcīgi, lai atbrīvotos belznis, kas iedarbina detonatoru un notiek eksplozija. Lādiņam sprāgstot, tiek atbrīvotas aptuveni 300 šķembu, kas nogalina ikvienu piecu metru rādiusā, bet ievainojumus var gūt, pat atrodoties 130 metru attālumā no eksplozijas vietas, otrdien raksta laikraksts.

NBS pārstāvis Normunds Stafeckis sarunā ar laikrakstu nevēlējies komentēt, tieši kas karavīra somā eksplodējis: "Es varu izpaust tikai tādu informāciju, kādu man nodod kriminālprocesa virzītājs." Viņš teicis, ka gadījumā, ja mācību laikā kāds no lādiņiem nedetonē, mācības tiek pārtrauktas un uz mērķa zonu tiek izsaukti sapieri, kas sprādzienbīstamos priekšmetus neitralizē: "Tomēr nav izslēgts, ka kādu lādiņu var arī neatrast, turklāt atcerēsimies, ka šo poligonu militārām vajadzībām izmanto jau no pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem."

Bojā gājušais 55 gadus vecais Babītes iedzīvotājs Ilmārs Mitenbergs zemessardzē dienēja no 1995. gada un vairākas reizes saņēmis apbalvojumus – zemessardzes komandiera 1. pakāpes medaļu Par kalpošanu Zemessardzei, zemessardzes komandiera 3. pakāpes goda zīmi Par kalpošanu tautai un Latvijai, 3. pakāpes zemessarga izdienas zīmi un vairākus citus. Līdzjūtību viņa ģimenei izteica gan aizsardzības ministrs Artis Pabriks, gan NBS komandieris.

NBS aicina donorus uz Gaiļezera slimnīcu nodot asinis, lai palīdzētu sprādzienā cietušajiem zemessargiem.

Jau ziņots, ka sprādzienā rezultātā ievainojumus guva deviņi 17. Pretgaisa aizsardzības bataljona zemesargi. Svētdienas vakarā slimnīcā viens no cietušajiem no gūtajiem ievainojumiem nomira. Par notikušo sākts izmeklēšana un poligonā mācības ir apturētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!