Pateicībā par pašaizliedzību kaujā pret afgāņu kaujiniekiem, kas no iespējamas bojāejas pasargājusi viņas dēlu, Mērija Henrija no Mineapolisas priekšpilsētas Fortkārsonas vēlas pateikties diviem Latvijas karavīriem, izmaksājot viņiem un viņu tuviniekiem ceļojumu uz ASV, sestdien raksta laikraksts "Diena".

Par šo notikumu raksta Kolorādospringsas avīzē "The Gazette", kur pievienota arī Latvijas karte, abu karavīru foto un konts ziedojumiem, lai nodrošinātu, ja iespējams, vēl vairāku abu latviešu karavīru ģimenes locekļu nokļūšanu pie seržanta Hardera pateicīgajiem tuviniekiem.

Latvieši Jānis Laķis un Mārtiņš Dāboliņš netālu no Pakistānas robežas 3.oktobrī apmācīja Afganistānas armijas karavīrus, kad labi bruņoti nemiernieki uzbruka tuvējam Kītingas kaujas priekšpostenim. Afgāņu apmācāmie panikā aizbēguši, bet abi latviešu karavīri devušies palīgā ASV ieroču brāļiem, sestdien raksta laikraksts.

Kauja ilga visu dienu, prasot astoņu amerikāņu dzīvību. Seržants Eriks Dž.Harders piegādāja munīciju ložmetējnieku pozīcijai. Izvairoties no ienaidnieku snaiperiem, tas notika dūmu aizsegā, tomēr šrapneļa šķembas ievainoja viņu kājās. "Īsi sakot, viņš izglāba man dzīvību," par Laķi vēstulē mātei rakstīja seržants Harders, raksta laikraksts. "Es gribu, lai viņam būtu Minesotas "Twins" cepure," vēstulē teikto atstāsta laikraksts. "Twins" (dvīņi - angļu val.) ir vietējā ASV beisbola komanda, un simboliski labāku pateicības dāvanu būtu grūti piemeklēt. Seržants Harders saka: tā būs par piemiņu manam jaunajam brālim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!