Foto: F64

Ar tukšo pudeļu maiņas punktiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) cerot risināt bezdarba problēmas laukos, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

VARAM cerot, ka pēc daudzu gadu sarunām šoreiz izdosies ieviest dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu un to varētu veidot kā jauktu – pilsētās tukšās pudeles pieņemtu un pretī naudiņu izdotu automāts, savukārt laukos šo darbu veiktu algoti darbinieki, vēsta laikraksts. Tās būtu arī investīcijas darbvietu radīšanā reģionos, laikrakstam uzsvēris vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Par depozīta sistēmu tiekot runāts jau sen, tagad plānots, ka tā varētu sākt strādāt ar 2015. gadu.

"Pēc 2008. gada aprēķiniem, Latvijā sistēmas ieviešanai būtu vajadzīgi 10 līdz 12 miljoni latu, uz doto brīdi tas varētu būt par pāris miljoniem mazāk. Ar struktūrfondu atbalstu valsts varētu segt pusi no šiem līdzekļiem," laikrakstam stāstījusi ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere. Ieviešanas un uzturēšanas izmaksas atkarīgas no tā, vai tiks iegādāti automāti iepakojuma pieņemšanai vai arī to darīs manuāli ar rokām, norāda laikraksts.

Sprūdža laikrakstam sacījis, ka varētu ieviest jauktu sistēmu - pilsētās uzstādīt automātus, savukārt reģionos manuāli – darbu veiktu mazkvalificēti darbinieki. Līdzīgs modelis esot ieviests Horvātijā, taču Igaunijā izveidota automatizēta sistēma, taču tas prasot lielākas investīcijas sākumā.

Mežu attīrīšana un resursu taupīšana ir divi no ieguvumi, ar ko pamatojot depozīta sistēmas nepieciešamību, vēsta laikraksts. Pašvaldības uzņēmumā "Rīgas meži" laikrakstam norādījuši, ka plastmasas pudeles lielākoties atrodamas tikai publiskās atpūtas vietās un tās ir mazāk nekā 0,5% no kopējiem atkritumiem mežos. Savukārt AS Latvijas valsts meži (LVM) norādījis, ka mērot pēc svara, tās tik tiešām ir neliela daļa, bet pēc tilpuma – 60%.

Ministrija ir ķērusies klāt pie idejas koncepcijas izstrādes un to varētu pabeigt septembrī, kad papildināto koncepciju varētu virzīt uz Ministru kabinetu, vēsta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!