Pēdējos mēnešos būtiski audzis pieprasījums pēc gāzes baloniņiem, kā arī pieaugusi interese par gāzes šaujamieročiem, pirmdien vēsta laikrasts "Diena".
Laikraksts gan norāda, ka precīzs pārdoto ieroču skaits nav zināms, jo Latvijā šāda uzskaite netiek veikta un gāzes šaujamieroču iegādei nav nepieciešamas īpašas atļaujas.

Veikalu dati par pārdoto gāzes ieroču skaitu atšķiras, piemēram, veikalu tīkla "Ieroči" pārstāve laikrakstam paudusi, ka pērn vidēji mēnesī pārdotas aptuveni 30 gāzes pistoles, bet tagad - aptuveni 100. Savukārt firmas "Zommers" pārstāvis laikrakstam atzinis, ka pārdoto gāzes pistoļu skaits nav būtiski audzis, lai gan iedzīvotāju interese par gāzes ieročiem tiešām ir pieaugusi. Pēc "Zommers" pārstāvja domām, tas saistāms ar ekonomisko krīzi, kas liek cilvēkiem rūpīgi pārdomāt pirkumus.

Tomēr visbiežāk iedzīvotāji izvēlas pašaizsardzībai iegādāties gāzes baloniņus, vēsta laikraksts. Pēc veikalu tīkla "Ieroči" pārstāves teiktā, šogad vienā mēnesī vidēji tiek pārdots 1000 baloniņu jeb tikpat, cik pērn visā gadā. Šos pašaizsardzības līdzekļus iegādājas gan ģimenes, gan firmu īpašnieki saviem darbiniekiem.

Lai gan gāzes pistoles un revolveri spēj nodarīt daudz spēcīgāku kaitējumu, gan tirgotāji, gan policisti iesaka pašaizsardzībai labāk izmantot gāzes baloniņu, norādot, ka vizuāli no īsta ieroča grūti atšķiramā gāzes pistole var izprovocēt uzbrucēju atklāt uguni no īsta ieroča. "Ja uzbrucējam būs īstā pistole, bet upuris izvilks gāzes pistoli, ko faktiski nevar atšķirt no īsta ieroča, ir lielāks risks, ka uzbrucējs izšaus. Pēc principa - ja ir pistole, tai jāšauj. Ja upuris izvelk gāzes baloniņu, to uzreiz pazīst un ir mazāks risks nopietniem savainojumiem," laikrakstam paudis ieroču pārdevējs Valdis Saliņš.

Laikraksts norāda, ka saskaņā ar Valsts policijas statistiku, pērn pieaugusi arī interese par pistolēm un revolveriem, kas šauj ar īstajām lodēm un kuru nēsāšanai nepieciešama atļauja. Salīdzinot ar 2007. gadu, pieaudzis tā saukto īsstobra ieroču skaits, ko visvairāk izmanto pašaizsardzībai. Tāpat daudz vairāk iedzīvotāju izvēlas ieročus nēsāt līdzi. Ieroču īpašnieki, kam iepriekš bija šauteņu glabāšanas atļauja, šogad nokārtojuši nēsāšanas atļauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!