Foto: DELFI
Iznīdēt tā dēvēto „legālo narkotiku” tirdzniecību Latvijā līdz šim nav izdevies un jaunu kaitīgo vielu aizliegšana Latvijā prasa stipri ilgāku laiku nekā tepat kaimiņos esošajā Lietuvā vai Igaunijā, noskaidrojis laikraksts „Diena”. Tomēr Veselības ministrijā notiek darbs pie „legālo narkotiku” biznesu sagraujošiem likumu grozījumiem

Tā dēvētās legālās narkotikas ir dažādi augu maisījumi, kuru izpīpēšanas radītais efekts līdzinās marihuānai. Kaut efekts ir līdzīgs, mediķi brīdina, ka sekas var būt daudz smagākas – Latvijas slimnīcās katru nedēļu nonāk vairāki šādu vielu lietotāji, un viņu starpā bieži vien atrodami nepilngadīgie, vēsta „Diena”.

 

Pārbaudes un preces izņemšana šīs vielas tirgojošajiem veikaliem nekad netraucē jau ļoti drīz atjaunot darbību. Tas ir iespējams, jo Latvijā jaunas aizdomīgas vielas aizliegšana mēdz aizņemt no sešiem mēnešiem līdz pat gadam, kamēr iestādes pārliecinās par tās kaitīgumu un izstrādā attiecīgos priekšlikumus, kurus pēc tam izskata un apstiprina gan Saeima, gan Ministru kabinets. Šajā laikā vielu var droši tirgot, nebaidoties no atbildības likuma priekšā, turklāt, kad tā beidzot tiek aizliegta, atliek vien nedaudz pamainīt vielas ķīmisko formulu, lai tā atkal likuma priekšā kļūtu legāla, noskaidrojusi „Diena”.

 

Turpretī, ja likumā izdosies iestrādāt ideju par „ģenēriskajām sistēmām”, tad aizliegto vielu sarakstā tiktu iekļauta viena vielas pamatforma, tādējādi par nelegāliem padarot arī visus tās atvasinājumus. Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes sekretārs Jānis Bekmanis „Dienai” paskaidrojis: „Tēlaini salīdzinot, šobrīd mēs varētu mēģināt aizliegt, piemēram, melleņu jogurtu vai biezpienu ar 5% tauku. Savukārt, ieviešot ģenērisko formulu, mēs uzreiz varam pateikt, ka kaitīgi ir visi piena produkti, turklāt arī tie, kas vēl nav izgudroti.” 

 

Teorētiski, ieviešot šo risinājumu, savas durvis nāksies slēgt arī „legālajām narkobodēm”, jo vienā piegājienā visa to prece būs kļuvusi nelegāla un jaunas preces „izķīmiķot” vairs nebūs tik vienkārši. 

 

Pērn no Lisabonā bāzētā Eiropas narkotiku un narkotiku atkarības monitoringa centra Latvija saņēmusi 302 ziņojumus par dažādu „legālo narkotiku” izplatību, arī par 49 pilnīgi jaunām apreibinošām vielām, kuras likumsargi nekad iepriekš nebija fiksējuši

Lielākā daļa no tām ir sintētiskie kanabinoīdi, kuru iedarbība līdzinās marihuānai.

 

2011.gadā Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā nokļuvuši aptuveni 150 šo vielu lietotāji, bet 2012. gada janvāri vien – jau 44. Gandrīz visi no tiem ir jaunāki par 30 gadiem, bet aptuveni 20% no viņiem – nepilngadīgi, vēsta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!