Foto: PantherMedia/Scanpix
Tā kā tiesu psiholoģijas un psihiatrijas ekspertīzēm noteiktas valsts apmaksātas kvotas, ja policija piesaka vardarbībā cietušu bērnu uz tiesu psihiatrijas ekspertīzi, visticamāk, rindā nāksies gaidīt pat līdz trim mēnešiem, otrdien vēsta laikraksts „Diena”.

Uz šīm ekspertīzēm ik mēnesi noteiktas kvotas – valsts apmaksā noteiktu pakalpojumu daudzumu. Pārējie nepilngadīgie vai pieaugušie cietušie vai aizdomās turētie gaida rindā, un gaidīšanas ilgums var radīt problēmas lietas izmeklēšanā.

 

Veselības ministrija, kas apmaksā šīs kvotas, domā, ka policijai vajadzētu noteikt prioritātes – kurās lietās ekspertīze nepieciešama steidzami, kuras var gaidīt. Pagaidām šis jautājums ar citām iestādēm vēl nav izdiskutēts, skaidro „Diena”.

Ekspertīzes ir ļoti pieprasītas. Piemēram, salīdzinoši nesen bijis gadījums, kad pēc kāda nelāga notikuma ekspertīzes bija jāveic visai klasei.

 

Jau vairākus gadus pastāv problēmas ar garām rindām uz ekspertīzēm, taču problēma aktualizējās pēc tam, kad pērn Saeima atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas, samazinot maksimālo sankciju, pārklasificēja netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgajiem līdz 14 gadiem no „smaga” nozieguma uz „mazāk smagu”. Tas nozīmē to, ka policija izmeklēšanās laikā var varmāku paturēt ieslodzījumā īsāku periodu. 

 

Ja policija sāk izmeklēšanu un nosaka ekspertīzes dažus mēnešus pēc bērna seksuālas izmantošanas un bērns uz ekspertīzi tiek pusgadu pēc pāridarījuma, bērns var daudz ko izmeklēšanai svarīgu neatcerēties.

 

Šogad no veselības aprūpes budžeta tiesu psihiatrijas un psiholoģijas ekspertīzēm iedalīti 131,9 tūkstoši latu, pērn – 133,2, savukārt 2010. gadā – 96,7 tūkstoši latu, kā arī togad vēl 5,8 tūkstošus piešķīra no Finanšu ministrijas līdzekļiem „neparedzētiem gadījumiem”, noskaidrojis laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!