Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējos gados iedzīvotāji arvien biežām sūta vēstules Saeimas deputātiem, nereti tajās lūdzot risināt problēmas – tekošu jumtu vai smaku no kaimiņu dzīvokļa - ko deputāti atrisināt nevar, piektdien raksta laikraksts "Diena".

Saeimas deputāte Ilma Čepāne (V) laikrakstam stāstījusi, ka uz visām vēstulēm sūtītāji saņemot atbildes, lai arī vairākās no tām nākoties norādīt, ka jautājums nav deputātes kompetencē. Piemēram, viņa saņēmusi sūdzību par nozagtu sētu ar nelielu zīmējumu, kurā ilustrēts sētas nozagšanas process, kādā citā vēstulē lūgts skaidrot, kāpēc gāzes skaitītājs griežas tik ātri. Kāda kundze savukārt atsūtījusi vēstuli, kurā stāstījusi, kur Krievijā ir brīvas darbvietas, un varot piedāvāt adreses, uz kurieni izsūtīt Latvijas krievus, vēsta laikraksts. Čepāne saņēmusi arī vēstules ar lūgumiem risināt jautājumu par kontrabandu uz Somāliju, cits sūdzējies par smaku, kas nāk no kaimiņa ventilācijas.

Raivis Dzintars (NA) iedzīvotāju vēstules grupējot trīs kategorijās. Pirmajā esot domubiedri un atbalstītāji, kuri dalās viedokļos par jautājumiem, ko partija virza. Otrajā ietilpstot cilvēki, kuri ar kaut ko nav apmierināti, trešajā – tie, kuriem palīdzēt nav Saeimas deputātu kompetencē, deputāts stāstījis laikrakstam. Līdzīgs vēstuļu sadalījums ir arī Valdim Zatleram (RP), kurš gan atzīst - vēstulēs mēdz būt arī tālāk virzāmi ieteikumi.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa laikrakstam atzinusi, ka vēstules ar konstruktīvām iniciatīvām saņem reti, tādu ir mazāk par pusi. Taču reizēm cilvēki tiešām palīdzot "izķert" likumu nepilnības, vēsta laikraksts. Deputāts Andrejs Klementjevs (SC) laikrakstam nosaucis vairākus konkrētus piemērus, kad iedzīvotāji palīdzējuši atrast robus sociālo lietu jomā. "Tas ir pilnīgi normāli, ja uzdod jautājumus pirmavotam," uzskatot Klementjevs.

Zatleram cilvēki mēdzot arī lūgt palīdzību medicīnas jautājumos, un viņš cenšoties palīdzēt, iesakot, kur labāk vērsties, vai dažkārt nomierinot cilvēkus, kuri uzskata, ka viņus nepareizi ārstē. Čepānei gan kā juristei un atbildīgās komisijas priekšsēdei cilvēki mēdzot izteikt neīstenojamus lūgumus, piemēram, prasot iejaukties kādā tiesvedības procesā vai prokuratūras izmeklēšanas darbībā, kas nemaz nav iespējams, vēsta laikraksts.

Vairāki uzrunātie deputāti laikrakstam stāstījuši, ka bieži saņem lūgumus ziedot naudu – pat zobiem un zelta kāzu jubilejas galdam. Lūgumi pēc finanšu līdzekļiem sevišķi pastiprinoties priekšvēlēšanu laikā.

Ja jautājums nav deputātu kompetencē, viņi tos mēdzot pārsūtīt atbildīgajām iestādēm, skaidro laikraksts. Taču ne uz katru iesniegumu arī jāreaģē, piemēram, ja tas ir klaji aizskarošs, to var arī atstāt bez izskatīšanas, paredz likums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!