Foto: F64
Devīto klašu skolēniem trūkst izpratnes par sabiedrībā aktuālām norisēm, liecina piektdien notikušā devīto klašu zināšanu konkursa "Kas notiek?" pirmo apkopoto anketu rezultāti.

Kā sestdien raksta laikraksts "Diena", pirmo apkopoto anketu rezultāti pārsteidz, jo jaunieši nav informēti, kas notiek Latvijā un ārvalstīs, turklāt, spriežot pēc nepareizajām atbildēm, viņiem arī trūkst izpratnes par sabiedrībā aktuālām norisēm.

Piemēram, vairāki devītklasnieki uzskata, ka patlaban Latvijas Ministru prezidents ir Zatlers, Šlesers, Ušakovs, Slakteris un pat Dombergs, raksta "Diena".

Paši jaunieši atzīst, ka "iegāza" notikumi sportā un ārzemēs, bet vieglāki likušies jautājumi par Latviju. Devītklasnieki nenoliedz, ka konkurss šķitis grūtāks nekā gaidīts, un nākamā gada anketās viņi iesaka iekļaut vairāk jautājumu par kultūru.

"Man konkurss patika - šī bija lieliska iespēja pārliecināties par savu intelektu. Neteiktu, ka jautājumi bija pārāk grūti. Sapratu, ka man vajadzētu vairāk interesēties par sportu, jo tie jautājumi mani iegāza," stāsta Āgenskalna ģimnāzijas 9.a klases skolniece Anna Ulla Rone.

Savukārt Ilze Rudzīte norāda, ka sagatavoties šādam konkursam vienā dienā nav iespējams - zināšanas jāuzkrāj ilgākā laikā, regulāri sekojot notikumiem.

Konkurss "Kas notiek?" šogad norisinājās jau 11.reizi, un ar katru gadu skolu interese par dalību tajā pieaug, secina galvenā rīkotāja "Dienas" Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anna Muhka. 1999.gadā konkursā piedalījās 64% skolu, bet šogad jau 94% jeb vairāk nekā 21 000 devītklasnieku no 739 skolām.

"Konkursa pirmajos gados jaunieši dzīvoja savu vecāku informācijas telpā, bet tagad viņiem izveidojusies sava informācijas telpa, kurā tiem notikumiem, ko mēs, pieauguši, uzskatām par būtiskiem, nav vietas," stāsta Muhka. Viņas novērojumi liecina, ka zēni parasti savāc punktus par sporta jautājumiem, bet meitenes - par kultūru un sabiedriskām aktualitātēm. Tāpēc, īpaši domājot par meitenēm, konkursa rīkotāji iekļa'vuši jautājumu par jauniešu kulta grāmatas "Krēsla" otro filmu, kā arī solārija apmeklējuma ierobežojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!