Drošības policija (DP) aizturējusi Ventspils augstskolas pasniedzēju Dmitriju Smirnovu saistībā ar kādas Latvijas finanšu sistēmu uzraugošas institūcijas iesniegumu, iespējams, tā bijusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija, otrdien ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze".
DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa laikrakstam apstiprinājusi, ka aizturēšana notikusi uz kādas uzraugošās institūcijas iesnieguma pamata. "6. oktobrī DP, pamatojoties uz finanšu uzraudzības institūcijas iesniegumu, tika uzsākts kriminālprocess (..) sakarā ar laikrakstā "Ventas Balss" publicēto diskusiju par "finanšu krīzi valstī", kurā Ventspils augstskolas pasniedzējs Dmitrijs Smirnovs paudis nepatiesas ziņas, aicinot izņemt finanšu līdzekļus no Latvijas bankām, tādējādi radot apdraudējumu Latvijas Republikas finanšu sistēmas stabilitātei," laikrakstu informējusi Apse-Krūmiņa .

Smirnovam pašlaik piemērots drošības līdzeklis - aizliegums izbraukt no valsts un sūtījuma saņemšanas adreses paziņošana.

Latvijā ar finanšu uzraudzību nodarbojas Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kura izmeklēšanas interesēs nekādus komentārus šīs lietas sakarā nesniedza.

Pats Ventspils augstskolas pasniedzējs sacīja, ka ir pārsteigts par šādu varbūtēju FKTK rīcību. "Ja iesniegumu tiešām ir rakstījusi šī institūcija, tad varu vien izteikt izbrīnu šādi piekoptajām policejiskām metodēm. Tas vienīgi liecina par šīs iestādes vadības nekompetenci un, baidos, arī nespēju veikt savas funkcijas ar tiem instrumentiem, ar kuriem tai atbilstoši tirgus ekonomikas likumiem pēc būtības būtu jādarbojas," viņš sacījis laikrakstam.

Jau ziņots, ka novembrī aizdomās par nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli Drošības policija ir aizturējusi Ventspils augstskolas Finanšu un grāmatvedības katedras lektoru Dmitriju Smirnovu.

Laikraksts "Ventas Balss" 10.novembrī publicējis ekspertu diskusiju par finanšu krīzi valstī, kurā Dmitrijs Smirnovs vainojis Latvijas Banku par to, ka tā ļāvusi komercbanku sektorā izveidot finanšu piramīdu, kā arī ieteicis, "pirmkārt, neglabāt naudu bankās, otrkārt, neglabāt naudu latos, jo tagad tas ir ļoti bīstami".

Vēlāk premjers Ivars Godmanis atzina, ka, iespējams, DP reakcija bijusi pārspīlēta. Savukārt Latvijas bankas prezidents Ilmārs Rimševičs atzina, ka īstie baumu izplatītāji netika sodīti, bet Smirnova un mūziķa Valtera Frīdenberga aizturēšana bijusi smieklīga.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!