Foto: LETA
Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (ZRP) sievai Kristīnei Kozlovskai daļēji piederošais uzņēmums SIA "Sunny" apkalpo Iekšlietu ministrijas (IeM) ēdnīcu, vēsta laikraksts "Diena", atsaucoties uz tās rīcībā nonākušo informāciju, ko avīzei apstiprināja arī Zatlera Reformu partijas (ZRP) pārstāve Daiga Holma.

Viņa avīzei uzsvēra, ka iekšlietu ministrs darīs visu, lai iespējamo interešu konfliktu novērstu. "Providus" korupcijas pētniece Linda Austere savukārt norāda, ka asu interešu konfliktu šajā gadījumā nesaskata, problēma drīzāk ir ētiskas dabas.

Laikraksts atgādina par jau izskanējušo informāciju, ka Kozlovskai ar SIA "Sunny" starpniecību daļēji piederošais uzņēmums SIA "Catering Service" apkalpo Saeimas ēdnīcu, un politiķi to skaidrojuši kā sagadīšanos. Izrādās, SIA "Sunny" ēdināšanas pakalpojumus sniedz arī IeM, kuras vadībā nesen nokļuvis Kozlovskis.

Viņa sievai uzņēmumā pieder 30% kapitāldaļu. Pats Kozlovskis sazvanāms nebija, bet Holma atstāstīja viņa teikto, ka arī šajā gadījumā tā esot sagadīšanās. Konkurss, kurā uzvarējis viņa sievas uzņēmums, noticis diviem gadiem jeb "labu laiku pirms Kozlovska kungs vispār sāka domāt par iešanu politikā", skaidroja Holma.

Starp Kozlovsku un viņas vīru nav noslēgts laulāto mantas šķirtības līgums, bet Holma uzsvēra, ka ministrs solījis darīt visu, lai iespējamo interešu konfliktu novērstu. Konkrēti kā tas tiks panākts, viņa gan vēl nemācēja teikt.

"Providus" pētniece Austere skaidro, ka interešu konflikta risku klasiskā izpratnē ministra sievas uzņēmējdarbība nerada, jo par saimnieciskām lietām ministrijā atbild valsts sekretārs, nevis ministrs.

"Meklēt lielu problēmu te nevajadzētu, vēl jo vairāk, ja uzņēmums ministrijā bijis jau pirms ministra. Ministram drīzāk būtu jābūt uzmanīgam, lai neizdarītu tādas darbības, kas varētu tikt interpretētas kā neētiskas, piemēram, spiediena izdarīšana uz valsts sekretāru attiecībā uz sievas uzņēmumu. Tiešā veidā likuma ietvaros ministram ietekmes uz šādiem jautājumiem nav, te drīzāk viss atkarīgs no ministra personības spēka, vai viņš spētu izdarīt spiedienu, ja gribētu," prāto pētniece.

Pēc "Lursoft" datiem, bez SIA "Sunny" kapitāldaļām Kozlovskai pieder arī 15% kapitāldaļu SIA "Baltic International Consulting". Šis uzņēmums ieķīlāts Aizkraukles bankā. Kozlovskim daļēji piederošais SIA "BBF Consulting" ir apķīlāts "DnB Nord bankā". Uzkrājumus vai nekustamos īpašumus viņš nav deklarējis, kādam aizdevis 40 000 eiro, bet no māsas aizņēmies 60 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!