Partijas "Jaunais laiks" (JL) dibinātā biedrība "Par tautas tiesībām" (PTT), kas aģitē par Satversmes grozījumiem, kas ļautu iedzīvotājiem rosināt Saeimas atlaišanu, varētu būt pārkāpusi tiesiskuma principus, pieņemot ziedojumus no juridiskām personām, ko pašas partijas darīt nedrīkstētu. PTT valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL) gan uzskata, ka tiesiskuma principi ir ievēroti, ceturtdien ziņo laikraksts "Neatkarīgā".
Āboltiņa laikrakstam apgalvojusi, ka šādas rīcības atzīšana par pieņemamu nevar radīt precedentu un citas partijas nesāks dibināt biedrības, lai, apejot aizliegumus, varētu saņemt juridisku personu naudu.

Tāpat Āboltiņa laikrakstam paudusi, ka šajā gadījumā "mērķis ir svarīgākais," jo iepriekš ar partijām saistītas biedrības dibinātas, lai iegūtu varu, bet šī darbojas, lai informētu sabiedrību. Turklāt likumdošanā noteiktie ierobežojumi attiecas vien uz priekšvēlēšanu aģitācijas periodu. "Mums ir diezgan precīzi likumdošanā noteikts, kā tiek maksāts politiskajām partijām. Savukārt biedrībai nav šādu ierobežojumu ne uz apjomu, ne citu," laikrakstam uzsvērusi Āboltiņa, norādot, ka "šī biedrība tika radīta ar vienu mērķi - iesaistīt sabiedrību, un tie, kas ziedo, tātad atbalsta šo mērķi. Tas, vai tās ir juridiskas personas vai fiziskas personas, nav tik svarīgi."

Iepriekš laikraksta aptaujātie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un biedrības "Providus" pārstāvji gan atzinuši, ka būtu nepieciešams normatīvais regulējums trešo personu dalībai un aģitācijai arī pirms referendumiem.

Savukārt Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis laikrakstam paudis, ka būtu loģiski, ja partija pati organizētu kampaņu par savu pozīciju tautas nobalsošanā, nevis "slēptos aiz biedrības". Līdzīgu viedokli paudis arī "Saskaņas centra" līderis Nils Ušakovs, kura vadītā partija arī aicinās atbalstīt Satversmes grozījumus, taču, atšķirībā no JL, darīs to savā vārdā, ziņo laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!