Foto: Edijs Pālens
Lai gan Ventspils mērs Aivars Lembergs apgalvo, ka viņa pieaugušie bērni paši rīkojušies ar savu naudu, nopludinātajos, iespējams, Lembergu ģimenes kontu izrakstos redzamo veikto darījumu „līdzīgais” rokraksts par to neliecina un, iespējams, bērnu konti nereti izmantoti tēva vajadzībām, secina „Diena”, pētot Anrija un Līgas Lembergu kontu izdrukas.

2005.gadā caur abu Lemberga atvašu kontiem veiktie daudzu miljonu ASV dolāru pārskaitījumi un aizdevumi norāda uz saskaņotām brāļa un māsas darbībām, izpētījis laikraksts.

Laikraksta „Diena" pielikumā „Lietišķā Diena" piektdien restaurēta, piemēram, šāda naudas plūsma caur Anrija un Līgas Lembergu kontiem: 2005.gada 17.janvārī tēvs Lembergs par diviem miljoniem dolāru papildina gan Anrija, gan Līgas kontu. Savukārt 24.janvārī abas atvases katra aizdod 1,3 miljonus USD Ansim Sormulim, kurš tādējādi tiek pie 2,6 miljoniem USD. Savukārt Līga 21.martā pārskaita Anrijam 1,23 miljonus USD, kurus viņš pārved uz depozītu. 26.maijā tēvs Lembergs atkal papildina bērnu kontus ar dolāriem, attiecīgi par trim miljoniem meitai un 3,691 miljoniem dēlam. Pēc šo pārskaitījumu apgrozīšanas „overnight" depozītos, vienā dienā - 13.jūnijā Līga un Anrijs katrs aizdod Sormulim pa 150 tūkstošiem USD. Savukārt Līga tajā pašā dienā aizdod tēvam Lembergam (paša iepriekš faktiski pārskaitītos) 3,5 miljonus USD.

23.augustā tēvs Lembergs Līgai uzdāvina divus miljonus USD, bet 26.augustā meita aizdod 3,005 miljonus USD tēvam Lembergam piederošajai SIA „ALA 2002". Tāpat 20.septembrī Anrijam no tēvam tiek 650 tūkstošu USD „konta papildinājums", un jau 21.septembrī Anrijs pārskaita firmai „ALA 2002" aizdevumu 2,255 miljonu USD apjomā.  Savukārt 30.augustā Līga aizdod „ALA 2002" 800 tūkstošus USD, kurus nākamajā dienā uzņēmums atskaita atpakaļ. Savukārt, piemēram, 17.septembrī Līga pārskaita Vladimiram Krastiņam 250 tūkstošus USD.

Saskaņā ar internetā nopludinātajiem kontu izrakstiem, tēvs Lembergs kopumā bērniem kā konta papildinājumus vai dāvinājumus pārskaitījis 14 miljonus USD, aprēķinājusi „Diena". Vaicāts, kāpēc bērniem veicis pārskaitījumus, kurus tie pēc tam tālāk izmanto aizdevumiem, tēvs Lembergs „Dienai" atzinis, ka „bērni ir pieauguši cilvēki, un loģiski pie manas aizņemtības ar daudzām lietām faktiski nebija laika nodarboties". Jautāts, kādiem mērķiem atvases no saviem kontiem aizdeva naudu „ALA 2002", Lembergs laikrakstam teicis, ka nezinot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!