Pirms Ziemassvētkiem vairāki jelgavnieki nonākuši nepatīkamā situācijā - viņi noticējuši krāpniekam, kurš vecākiem, zvanot pa tālruni, paziņojis, ka viņu dēls izraisījis smagu avāriju, kurā gājis bojā cilvēks, šodien raksta laikraksts "Neatkarīgā".
Lai izvairītos no nepatikšanām, vecākiem piedāvāts samaksāt ievērojamu naudas summu. Līdz šim līdzīgi gadījumi jau notikuši vairākās Latvijas pilsētās, bet līdz tiesai nonākusi tikai viena lieta.

Kā norāda laikraksts, Jelgavas policijas pārvalde kopš 15.decembra saņēmusi četrus šādus iesniegumus. Pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Gundars Nordmanis informē, ka trijos no tiem cilvēki arī samaksājuši krāpniekiem prasīto summu.

Parasti šajos gadījumos scenārijs ir visai līdzīgs. Krāpnieks zvana vēlās vakara stundās, naktī vai agri no rīta - uzdodas par izpalīgu un paziņo vecākiem, ka viņu dēls nupat izraisījis nopietnu ceļu satiksmes negadījumu, kurā gājis bojā cilvēks. Lai lietu noklusētu un izpestītu dēlu no atbildības, vecākiem tiek piedāvāts samaksāt naudas summu, kas svārstās no 100 latiem līdz pat 900 latiem.

Ja vecāki piekrīt prasīto summu maksāt, krāpnieks nekavējoties piebrauc pie viņu dzīvesvietas un naudu savāc. Tā Jelgavā kādai 1938.gadā dzimušajai sievietei par dēla it kā izpestīšanu pieprasīti 800 lati. Kad viņa atbildējusi, ka tik lielas naudas summas viņai nav, krāpnieks sācis tirgoties un no sievietes saņēmis 400 latus. Vēlajā vakara stundā apkrāptā sieviete vien pamanījusi to, ka vīrietis, kurš atbraucis pēc naudas, bijis aptuveni 25 gadus vecs, kalsns, tumšā apģērbā un runājis krievu valodā.

Tikai pēc tam, kad vecākiem bijis jau garām pirmais šoks, viņi attapušies piezvanīt pašu dēlam, lai noskaidrotu, kas īsti noticis. Izrādījies, ka nekāds negadījums nav bijis un viņi ir apkrāpti, raksta "Neatkarīgā".

Kopš rudens līdzīgi gadījumi notikuši arī Ventspilī - divi iesniegumi, Liepājā - 11 iesniegumi un Rīgā - vairāk nekā desmit iesniegumu par līdzīgu krāpšanu.

Pagaidām ne Jelgavas, ne Ventspils, ne Liepājas policijas pārvaldes nav izveidojušas iespējamā noziedznieka fotorobotu, lai to darītu zināmu sabiedrībai.

Policija uzskata, ka tas nebūtu lietderīgi, jo tā varētu atbaidīt krāpnieku, skaidro Liepājas policijas pārvaldes preses sekretāre Egita Plinga. Liepājā krāpšanas sākās oktobrī, bet policijas darbs vēl nav vainagojies panākumiem.

Taču pārējās policijas pārvaldes skaidri atzīst, ka patlaban vēl pat nav spējušas izveidot fotorobotu. Iemesls tam - gados vecie vecāki, kas naudu maksājuši, nav spējīgi pietiekami aprakstīt noziedznieku, lai policija spētu izveidot fotorobotu.

Tikmēr krāpnieks turpina darboties un izkrāpj naudu arvien jauniem upuriem.

Lai arī policijas pārvaldes skaidro, ka laikus informējušas sabiedrību, tas nav ļāvis izvairīties no jauniem gadījumiem. Ventspils policijas pārvaldes priekšnieka palīdze preses un sabiedrisko sakaru jautājumos Dzidra Šķute stāsta, ka pirmās ziņas par krāpšanu saņemtas no Liepājas un, pirms vēl krāpnieks sācis uzdarboties Ventspilī, cilvēki informēti ar vietējā laikraksta palīdzību.

Kopīgās noziedznieka iezīmes, kas atklājušās izmeklēšanas gaitā, ir tās, ka krāpnieks zvaniem izmanto mobilā tālruņa priekšapmaksas kartes un parasti zvana uz fiksētiem tālruņa numuriem. "Tele2" priekšapmaksas kartes tiekot regulāri mainītas, un tāpēc tālruņa numuri atšķiras.

Kamēr Jelgavā, Ventspilī un Liepājā par šiem krāpšanas gadījumiem sākts kriminālprocess, Rīgā, kur krāpnieki sāka uzdarboties septembrī, jau pēc neilga laika uz aizdomu pamata tika aizturēta grupa lietuviešu. Valsts policijas preses sekretārs Aigars Bērziņš skaidro, ka pašreiz šajā lietā aizdomās turamās personas statuss ir noteikts vienam lietuvietim un lieta jau nodota prokuratūrai.

Krimināllikums par šādu krāpšanu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!