Foto: Itar-Tass/Scanpix
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sākusi apsvērt – varbūt eksāmenus sadalīt lielākos periodos otrā semestra laikā, lai atvieglotu skolēniem smago pārbaudījumu nastu, jo patlaban skolu beidzējiem vai ik pārdienas jākārto kāds eksāmens, pirmdien raksta "Neatkarīgā".

Šī nedēļa skolēniem nesolās būt viegla - obligātie latviešu valodas un matemātikas pārbaudījumi - 12 klasei, kā arī svešvaloda 9. klasei.
Aptaujātās skolas atzīst, ka ik gadu bijis pa kādam kāzusam un eksāmenu laiks ir pārbaudījums ne tikai skolēniem, bet arī skolotājiem.

Rīgas 40. vidusskolas mācību pārzine Jeļena Vediščeva uzsver: "eksāmeni seko cits pēc cita tik blīvā grafikā, ka visu pagūt ir organizatoriski sarežģīti – jāņem vērā, ka pārbaudījumus kārto gan 9., gan 12. klases, bet maija sākumā centralizētie kontroldarbi jāraksta arī 3. un 6. klases skolēniem".

Rēzeknes novada Dricānu vidusskolas direktore Sarmīte Mežule norāda, ka lielākās raizes sagādā kopēšana un drukāšana. Turklāt Dricānos pasta nodaļa nav tuvumā, un, lai nosūtītu vai saņemtu VISC sūtījumus pa pastu, viņai nākoties mērot 25 kilometrus turp un atpakaļ. Ugāles vidusskolas direktore Lāsma Millere nopūšas, ka diemžēl skolotāju ieteikumi, kā uzlabot eksāmenu procesu, reti tiekot sadzirdēti. Taču esot cerība, ka ar laiku eksāmenu sistēmu uzlabos.

Laikraksts atgādina, ka šogad jau pirmais centralizētais eksāmens 12. klasei sākās ar krietniem uztraukumiem – angļu valodas pārbaudes darbā daudzi neievēroja sastādītāju dotās norādes un sajauca uzdevumu atbilžu kārtību.

Valsts Izglītības satura centra (VISC) pārstāve Kristīne Ilgaža teic, ka pašlaik citu sūdzību par eksāmenu saturu neesot saņēmuši. Pēdējos gados lielu negadījumu neesot bijis. Viņa nenoliedz, ka savulaik pārmetumi bijuši, piemēram, par matemātikas uzdevumu sarežģītību. Taču kopumā par eksāmenu grūtības pakāpi sūdzēties nevajadzētu: tos gatavo vidējam līmenim, nevis augstākajam. Pirms dažiem gadiem daudz raižu radījusi informācijas nopludināšana (it īpaši matemātikas eksāmenā), taču līdz ar drošības sistēmas uzlabošanu tas problēmas vairs nesagādājot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!