Foto: F64
Jūrmalas mēram Gatim Truksnim šovasar izgatavota amata ķēde, kurai pašvaldība atvēlējusi aptuveni trīs tūkstošus latu, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Laikraksts vēsta, ka šonedēļ tapušā fotogrāfijā, kurā Jūrmalas mērs spiež roku Gruzijas viesim Zugdidi municipalitātes priekšsēdētājam Levanam Konjarijam, Trukšņa kaklā redzama zeltīta amata ķēde. Tā par apmēram 3000 latu esot izgatavota šopavasar un pamatojums šādas rotas nepieciešamībā bijis - citu lielo pilsētu mēriem arī tādas ķēdes ir, vēsta laikraksts.

Laikraksts veicis aptauju un atklājis, ka šādas amata ķēdes ir trijās no deviņām lielajām pilsētām– Rīgā, Jelgavā un Jūrmalā. Pēc neatkarības atjaunošanas pirmais, kurš nolēma šādu ķēdi ieviest, bija toreizējais Rīgas mērs Gundars Bojārs, vēsta laikraksts, norādot, ka toreiz rota izmaksājusi 600 latus. Savukārt ķēdes nodošana pēctecim mēra krēslā tika ieviesta kā svinīga ceremonija, ko pārkāpa Jānis Birks, kura vietā ķēdi Nilam Ušakovam pasniedza Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins. "Rīgas domē nav īpaša reglamenta, kad domes priekšsēdētājam būtu jānēsā amata ķēde. Ušakovs līdz šim to ir uzlicis vienu reizi – pēc ievēlēšanas amatā 2009. gada 1. jūlijā. Nākamo reizi viņš to plāno lietot 2013. gada jūlijā [Tad darbu sāks nākamā sasaukuma dome," laikrakstam skaidrots domē.

Jelgavā amata ķēdi izgatavoja 2008. gada nogalē, un tā ir vēsturiskās 1938. gada pilsētas mēra amata ķēdes kopija no apzeltīta sudraba un vēsturiskajai ķēdei atbilstošas krāsas emaljas. Ķēde pašvaldībai izmaksāja 4402, stāsta laikraksts un to pilsētas domes priekšsēdētājs lieto svinīgos pasākumos

Bez ķēdes iztiek Liepājas, Ventspils, Daugavpils un Rēzeknes mērs, uzsver laikraksts. Daugavpilī gan XX gs. 30. gados tāda ķēde ir bijusi, un pirms gada parādījās ziņa, ka tā izlikta kādā izsolē Maskavā ar sākumcenu 7300 lati, vēsta "Diena". Valmieras domes priekšsēdētājs Inesis Boķis laikrakstam paudis, ka Rīgas mēram šādu ķēdi vajag, bet pats viņš tādu nevēlas valkāt: "Tad jābūt pilnam tērpam, mantijai. Kā tas būs, ja es pie raibas vai zaļas kaklasaites pielikšu ķēdi?"

Protokola speciāliste Irma Kalniņa laikrakstam norādījusi, ka diplomātiskajā protokolā par amata zīmēm pilsētu mēriem nekas nav teikts, bet būtu vērts pētīt, cik izplatīta šāda tradīcija Latvijā bijusi Ulmaņa laikos un kā dara mūsdienu Eiropas valstu pilsētu vadītāji. "Zinu, ka Ņujorkas mēram Blumbergam un Vašingtonas mēram tādas ķēdes noteikti nav," laikrakstam norādījusi speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!