Krievijas mediju vidē sākta kārtējā hibrīdkara provokācija pret Latviju, piedēvējot līdzšinējam Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandierim Raimondam Graubem noziegumus, kas it kā pastrādāti barikāžu laikā, vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Kā vēsta NRA, izdevums "Rossijskije vesti" safabricējis stāstu par 1991. gada 19. un 20. janvāra notikumiem un apšaudi Bastejkalnā, apgalvojot, ka Graube darbojies nezināmajā trešajā spēkā – četru karavīru lielā grupā, kas it kā piedalījusies provokācijā pret milicijas specvienību OMON. Tāpat Krievijas izdevuma publikācijā komandierim pierakstīta arī braukšana dzērumā. Publikācija balstīta uz kāda reāla cilvēka – Didža Meiera – stāstu. Tiesa gan, Meiers miris, izdarot pašnāvību, līdz ar to publikācijā minētās apsūdzības viņš nevar nedz noliegt, nedz apstiprināt, vēsta NRA.

Graube, komentējot Krievijas laikraksta apsūdzības, uzsvēris, ka viņam nav "nekādu kaulu skapī" un "tieši tajā brīdī atrados Zaķusalā – kā viens no īpašo brīvprātīgo kārtības sargu vienības karavīriem piedalījos barikāžu aizsardzības organizēšanā." Komandieris uzsvēris, ka izdevuma rakstītais ir absurds un pieļāvis, ka nomelnojošās publikācijas galvenais mērķis nemaz neesot viņš.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis savukārt paudis pārliecību, ka šāda publikācija ir hibrīdkara daļa un esot Krievijas atbilde uz Latvijā augošo Zemessardzes un armijas popularitāti. Tāpat Latkovskis uzsvēris, ka par Graubi nešaubās, ne velti viņš trīs reizes apstiprināts par armijas komandieri.

Šī publikācija medijā parādījusies pēc tam, kad Graube paziņojis par vēlmi atvaļināties no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graubes vietā tiek virzīts NBS Apvienotā štāba priekšnieks Leonīds Kalniņš.

Aizsardzības ministrs Krievijas izdevuma publikāciju NRA nav komentējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!