"Latvenergo" valsts pilnvarniekam un līdzšinējam padomes loceklim Normundam Lakučam piederošā firma "R.A.N.G." jau vismaz otro gadu sniedz muitas pakalpojumus kompānijai "Pirelli Cables and Systems", kas "Latvenergo" piegādā zemspriegumu un vidējā sprieguma kabeļus.
Tā otrdien raksta "Diena", norādot, ka tādējādi atrašanās pilnvarnieka un līdz šim arī padomes locekļa amatā Lakučam nav vienīgās attiecības ar valsts uzņēmējsabiedrību. Par Lakuča firmas saistību ar "Latvenergo" pasūtījumu apkalpošanu liecina muitas deklarācijas kopija, kas nonākusi "Dienas" rīcībā. Tā apliecina, ka "R.A.N.G." muitas pakalpojumus "Latvenergo" pasūtījumam sniegusi jau 2001.gada martā, un ļauj noprast, ka maksātājs ir "Latvenergo".

Laikraksts norāda, ka konkrētajā gadījumā darījuma apjoms bijis neliels, taču pagājušā gada rudenī "Pirelli Cables and Systems" ("Pirelli") uzvarējusi jaunā konkursā par kabeļu piegādi un ieguvusi tiesības "Latvenergo" tos piegādāt 2002. un 2003.gadam. Piegādes apjoms šim gadam ir 2,45 miljoni eiro (1,4 miljoni latu).

"Savukārt piegādes līguma īpašajos nosacījumos minēts, ka ārvalstīs reģistrētā firma piegādi veic caur "R.A.N.G." muitas noliktavu. Tas nozīmē, ka "Latvenergo" pasūtījuma apkalpošana aizvien nodrošina darbu Lakuča privātfirmai," raksta "Diena", piebilstot, ka pagājušajā gadā "Pirelli" kabeļus "Latvenergo" piegādājusi kopumā par 1,78 miljoniem eiro (1,04 miljoniem latu). Ziņas, ka muitas pakalpojumiem izmantota aī Lakuča firma, "Dienai" apstiprinājis "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons.

"Diena" norāda, ka "fakts, ka Lakuča privātfirma sniegusi pakalpojumus valsts uzņēmumam, kurā viņš ir padomes loceklis un prilnvarnieks - persona, kuras kompetencē ir apstiprināt "Latvenergo" konkursus", līgumus un uzraudzīt to godprātību, vedina domāt par interešu konfliktu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!