VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) noslēgusi valsts īpašumu Rīgā, Raiņa bulvārī 5 un 6, kas atbrīvosies pēc IeM pārcelšanās uz jauno kompleksu Gaujas ielā, nomas līgumu ar kompāniju "6.dimensija". Vienošanās paredz, ka firma VNĪ maksās nomas maksu – divus latus par kvadrātmetru, lai gan tirgus cena šādam īpašumam ir desmit eiro jeb septiņi lati par kvadrātmetru, raksta laikraksts "Biznes&Baltija".
Laikraksta rīcībā nonākusi VNĪ un "6.dimensijas" slēgta līguma kopija par ēkas Raiņa bulvārī 6 nomu no 2006. līdz 2031.gadam. Šī kompānija, lai arī tās nosaukums nav pazīstams, nav iesācēja nekustamo īpašumu tirgū - tās īpašnieki ir būvkompānijas "Skonto būve" vadītāji Ivars Millers un Guntis Rāvis.

Saskaņā ar līgumu ēka Raiņa bulvārī 6, kuras platība ir 6821,4 kvadrātmetri, sākotnēji tiek iznomāta par 1654,19 latiem mēnesī - līdz rekonstrukcijas pabeigšanai, bet vēlāk - par 14 472,35 latiem mēnesī. Pat ja kopējā platībā neņem vērā 91,9 kvadrātmetru pagraba telpas un 75 kvadrātmetru transformatora staciju, nomas maksa par kvadrātmetru sanāk nedaudz virs diviem latiem.

Par līdzīgu maksu nomnieku iegūs arī ēka Raiņa bulvārī 5. Kopējā Iekšlietu ministrijas kompleksa platība ir 10,4 tūkstoši kvadrātmetri.

Laikraksts lūdzis nekustamo īpašumu kompānijas "Tokarev Invest" īpašnieku Aleksandru Tokarevu komentēt, kādu nomas maksu šajā pilsētas rajonā varētu uzskatīt par taisnīgu. Tokarevs norādījis, ka tā ir vismaz desmit eiro par kvadrātmetru, tiesa, ja ēka jau izremontēta ofisu vajadzībām un nav nepieciešams dārgs remonts.

Iekšlietu ministrijas kompleksa gadījumā ofisi nav plānoti - ēkās tiks izveidota viesnīca. Kā laikrakstam pastāstījis Rāvis, plānots izveidot trīs vai četru zvaigžņu viesnīcu, kurā tiks ieguldīti vismaz desmit miljoni latu.

"Mēs apskatījām abas ēkas, un, kad Iekšlietu ministrija tās atbrīvos, esam gatavi organizēt preses konferenci, lai parādītu, kādā stāvoklī tās atrodas," uzsvēra uzņēmējs. Būs nepieciešami nopietni remontdarbi, jo ēkas konstrukcijas ir bojātas, jumts tek.

Tāpēc no tā, kas ir patlaban, tiks saglabātas tikai nesošās sienas.

Abas ēkas savā starpā ir savienotas, arī viesnīca būs vienots komplekss.

VNĪ nav spējusi laikrakstam izskaidrot nomas maksas noteikšanas metodiku, tomēr VNĪ pārstāve Daiga Reihmane norādījusi, ka tā tiks indeksēta, ņemot vērā inflāciju.

Jautāts, vai "6.dimensija" piekristu kompleksu nomāt par četriem latiem, Rāvis atbildējis negatīvi. Viņš skaidrojis, ka rekonstrukcijā tiks ieguldīti desmit miljoni latu, vēl vairāki miljoni būs nepieciešami viesnīcas inventāra iegādei. Kopā ar nomas maksu izdevumi var sasniegt 30 miljonus eiro (21 miljonu latu).

"Par šādu naudu vieglāk ir nopirkt "Reval Hotel Latvija" un neko nedarīt," sacīja uzņēmējs.

Savukārt "Biznes&Baltija" norāda, ka ieguldījumus viesnīcā plānots atgūt 12-13 gadu laikā. Līdz ar to desmit gadus objekts nesīs peļņu. Turklāt, ja tiks izpildīti nomas līguma nosacījumi, "6.dimensija" varēs pagarināt tā termiņu vēl uz 25 gadiem.

Laikraksts arī uzsver, ka objekts nevar tikt privatizēts vai atsavināts, jo ir iekļauts VNĪ pamatkapitālā. Nomas līguma termiņa laikā objekta statuss var mainīties un nav garantijas, ka to nevarēs nopirkt, piemēram, pēc 20 gadiem.

"Biznes&Baltija" atgādina, ka nomas tiesības "6.dimensija" nav ieguvusi konkursa ceļā. Tomēr VNĪ Attīstības un pārdošanas daļas vadītājs Andrejs Milzarājs laikrakstam skaidrojis, ka tendera rīkošana ir efektīva, īpašumu pārdodot, nevis iznomājot.

Rāvis pauž neizpratni par pārmetumiem, ka tiesības strādāt šajā objektā iegūs "6.dimensija". Viņš atgādina, ka par to, ka Iekšlietu ministrija pārbrauks uz jaunām telpām, bija zināms jau 2002.gadā. Līdz ar to ikviens varēja vērsties VNĪ ar saviem priekšlikumiem.

Ideja par viesnīcas izveidi Rāvim un partneriem radusies tikai 2006.gadā, kad arī nolemts vērsties VNĪ.

Laikraksts atgādina, ka Iekšlietu ministrija drīzumā pārcelsies uz jauno kompleksu Gaujas ielā, kuru arī būvē "Skonto būve". Pārcelšanās tiks sākta aprīlī un mēneša beigās "6.dimensija" varēs sākt viesnīcas projekta realizāciju.

Kā pastāstījis Rāvis, viesnīcas projekts tiek izstrādāts, bet ekspluatācijā tā varētu tikt nodota 2010.gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!