Pirms vairākiem gadiem nogalinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Ludzas nodaļas vadītājs Vjačeslavs Liscovs neilgi pirms savas nāves vērsies pie VID vadības ar ziņojumu par liela apjoma gaļas kontrabandu, kas tiek realizēta pāri Latvijas robežai, sestdien vēsta laikraksts "Diena", atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju.
Liscovs ar vairākiem šāvieniem tika nāvīgi ievainots 2001. gada 14. jūnijā Ludzā ceļā uz darbu. Pēc nozieguma izdarīšanas tika ierosināta krimināllieta par slepkavību. Izmeklēšanas gaitā nostiprinājusies versija, ka slepkavība saistīta ar nelegālo biznesu Latgalē - precīzāk, ar akcizēto preču kontrabandu.

Kā vēsta laikraksts, joprojām tā arī nav zināmi Latgales muitnieka slepkavības pasūtītāji. "Dienas" rīcībā esošā informācija liecina, ka viņš neilgi pirms nāves vērsās pie VID vadības ar ziņojumu par liela apjoma gaļas kontrabandu, kas tiek realizēta pāri Latvijas robežai. Dokumentos bija norādes, ka konkrētos Latvijas muitas robežposteņos, par spīti vietējās priekšniecības pavēlēm, nav apturētas un pārbaudītas konkrētas mašīnas, ar kurām saistījās aizdomas par kontrabandu.

Nošautā Liscova rīcībā bija arī informācija no Krievijas iestādēm. Tajos Krievijas muitnieki ziņoja, ka atvēruši kravas mašīnas, kurās it kā vajadzēja būt gaļai, bet patiesībā tās izrādījās tukšas. Šī ir klasiska kontrabandas shēma - norādīt, ka gaļa iet cauri Latvijai tranzītā uz Krieviju, bet reāli tā paliek šeit pat. Pārsvarā šo kontrabandas gaļu Latvijā izmanto gaļas pārstrādes uzņēmumi, norāda laikraksts.

Līdzīgu dīvainu faktu nesakritību pērnā gada nogalē konstatēja arī Valsts kontrole revīzijā uz Latvijas un Krievijas robežas. Atklājās, ka pēdējā pusotrā gadā Krievija dažādu konstatēto neatbilstību dēļ valstī nav ielaidusi un atpakaļ nosūtījusi ap 10 000 kravu, bet Latvijas puses pārskatos parādoties piecas reizes mazāki skaitļi, ziņo "Diena".

Lai arī pagājis septiņpadsmit gadu kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, būtiski uzlabojumi gaļas kontrabandas apkarošanas jomā tā arī nav panākti. Par to liecina arī fakts, ka visos šajos gados līdz tiesai nonākušas tikai divas pamatīgas gaļas kontrabandas lietas - Mangaļsalas un Rucavas lietas. Un arī tajās uz apsūdzēto sola sēdās vien firmu īpašnieki un muitas zemākā ranga darboņi, lai gan lietas materiālos ir noziedznieku telefonu sarunas, kurās viņi par savu "jumtu" nosauc ietekmīgas Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas, norāda "Diena".

Šis gads iesācies ar skaļām uzņēmēju slepkavībām.

11. janvāra naktī Rīgas rajona Garkalnē, kādas privātmājas pagalmā, nogalināts Jelgavas un Cēsu gaļas kombinātu vadītājs Aigars Lūsis. Uzņēmējs nogalināts ar sešiem šāvieniem: divi no tiem raidīti galvā, divi - ķermenī, bet vēl divi - kājās. Nogalinātā uzņēmēja rokās bijušas atslēgas, un, visticamāk, viņš bija ceļā uz mājām.

Savukārt naktī uz 7. janvāri Garkalnē tika nošauta daudzfunkcionālās halles "Arēna Rīga" līdzīpašnieka Igora Ivanova dzīvesbiedre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!