Foto: PantherMedia/Scanpix
Nelielās apdzīvotās vietās un viensētās siro rumāņu krāpnieki, kas uzmācīgi mēģina notirgot cilvēkiem apšaubāmas kvalitātes preces, ziņo "Latvijas Avīze".

Valkas policija 14. novembrī saņēma informāciju no Sēļu ciematiņa, ka tur melnīgsnēja izskata cilvēki automašīnā ar Rumānijas numuriem braukājot pa privātmājām, uzmācīgi piedāvājot apšaubāmas kvalitātes un izcelsmes preces.

Valkas policijas vecākais izmeklētājs virsleitnants Ivars Auniņš laikrakstam paudis, ka liels pārsteigums tas nav bijis: tirgotāji un arī krāpnieki šogad viesojušies ne tikai Valkas pusē (kur policijai zināmi seši gadījumi), bet praktiski visos Latvijas novados, tikai pēdējā laikā nelegālie entuziasti pieklusuši."Aizturējām trīs vīriešus salīdzinoši jaunā "Dacia" automašīnā, kurā bija sabāzti seši motorzāģi "Steel" un seši iepakojumi ar baltām segām un spilveniem. Izdarījām to, ko likums atļāva: par neatļautu tirdzniecību ar precēm, kurām turklāt nebija izcelsmes dokumentu, konfiscējām preces," stāstījis Auniņš.

Tirgoņi brīdināti par naudassodu, ja šādās darbībās tiks pieķerti atkārtoti gada laikā. Identifikācijas kartes rumāņiem bijušas īstas. Kā Eiropas Savienības pilsoņi viņi robežas bija šķērsojuši legāli.

Tā saucamās vilnas segas un spilvenus rumāņi cilvēkiem piedāvājuši cenas amplitūdā no 75 līdz 15 latiem, taču segu kvalitāte ir apšaubāma, norāda laikraksts. Motorzāģi "Steel" piedāvāti vispirms par 180 latiem, pēdējā cena bijusi 50 lati. Šie instrumenti izgatavoti populāro un kvalitatīvo zāģu "Stihl" krāsās, bet arī to kvalitāte ir zema, piemēram, vairākas detaļas ir no plastmasas, nevis metāla. Rumāņi pircējiem stāstot, ka zāģi esot oriģināli un ražoti Polijā.

"Steel" iedots testēt mežizstrādes speciālistam, kurš pēc izmēģināšanas teicis: ja nomaina dažas detaļas un veic dažus uzlabojumus, pazāģēt kādu laiku kaut ko arī varot.

"Rumāņu tirgotāji, piedāvājot savas preces, mēģina būt ļoti pieklājīgi, izmēģina dažādas psiholoģiskas pārliecināšanas metodes. Kad izdodas kaut ko notirgot, ātri nozūd – iekams klients sapratis, ka dārgi nopircis sliktu preci un paziņojis policijai," stāsta izmeklētājs Auniņš. "Kad šie tirgotāji satiekas ar policistu, sataisa lielu troksni, sastājas apkārt, katrs kaut ko savā valodā agresīvi stāsta un rāda, bāž acīs visādus neīstus dokumentus un atļaujas, cerot uz varas pārstāvja apmulsumu, tēlot nabadziņus, izvelk pusotra litra pudeli ar degvielu un lej auto bākā. Kad aizved uz iecirkni, tad gan izrādās, ka itin labi saprot angliski, vismaz viens no bara – arī krieviski."

Dzirdēts, ka tirgotāji mēdzot arī ko nozagt: tā vienā sētā "Steel" tirgotāji aiznesuši saimnieka "Husqvarn" motorzāģi.

Valmieras iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieks majors Jānis Bagāts zina par trim gadījumiem šoruden, kad cilvēki sūdzējušies par rumāņu tirgotājiem, pēdējoreiz 11. novembrī Dikļu pagastā: "Zināms, ka rumāņu tirgotāji braukā pa visu Latviju – viņus interesē nelielas apdzīvotas vietas, viensētas, bet pilsētām viņi met līkumu, jo laikam baidās, ka tur vieglāk viņus noķert. Blēži ir organizēti, esmu pārliecināts, ka viņiem ir kāda bāze Latvijā – kāds kravas automobilis vai kāda cita glabātava –, no kuras prece tiek saņemta. Neticu, ka katra kompānija savā vieglajā automobilī atbraukusi kopā ar motorzāģiem un segām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!