Foto: DELFI

Lielākā daļa ministriju neplāno izmantot jauno kārtību, kas tagad ļauj iegādāties nevis nomāt automašīnas, bet ir izņēmumi – Ekonomikas ministrija un Nacionālie bruņotie spēki. Citas ministrijas autoparku mainīt negrasās un turpinās nomāt līdz šim izmantotos auto, un populārākais ministru spēkrats šobrīd ir ”Audi A6”, piektdien vēsta ”Dienas Bizness”.

Iepriekš ministrijas auto varēja tikai nomāt. Tagad, piemēram, Ekonomikas ministrija (EM) izsludinājusi konkursu par vienas jaunas automašīnas pirkšanu. Savukārt Nacionālie bruņotie spēki (NBS), kuru automašīnas izmanto Aizsardzības ministrija (AM), nākamgad iegādāsies 14 spēkratus. Automašīnas lietos AM padotības iestādes un NBS vienības, skaidro ministrijā.

14 vieglās automašīnas, ko iegādāsies NBS, nomainīs līdz 2003. gadam iegādātās automašīnas, un kopējais administratīvās grupas automašīnu skaits nemainīsies. ”Ministrijas un NBS vadības lietošanai iepirkums nav plānots,” piebilst AM.

EM jauns auto jāiegādājas, jo vienai no EM izmantojamām automašīnām – ”Audi A6” – tuvākajā laikā beidzas nomas līguma darbības termiņš. ”Apzinot situāciju tirgū, esam aprēķinājuši, ka automašīnas iegāde īpašumā būtu saimnieciski izdevīgāka nekā nomāšana,” laikrakstam skaidrojusi EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Citas ministrijas gan neplāno auto iegādi, dažām tas nav aktuāli, dažas aprēķinājušas, ka noma ir izdevīgāka.

Apkopojot ministriju sniegto informāciju par izmantoto automašīnu modeļiem, laikraksts secināja, ka ministri īpaši iecienījuši ”Audi A6” – ar to pārvietojas gan ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, gan aizsardzības ministrs Artis Pabriks, un tas ir iecienīts modelis arī KM, EM un VM.

Finanšu ministrs Andris Vilks izmanto pieticīgāko ”Ford Mondeo”, bet satiksmes ministrs Aivis Ronis dienesta pienākumu pildīšanai izmanto automašīnu ”Škoda Superb”. TM un Ārlietu ministrijā populārs automašīnas modelis ir arī ”Volvo S80”, AM, VM un IeM – ”VW Passat”.

Salīdzinot ar ministriju sniegto informāciju pērnā gada nogalē, lielākoties ministriju izmantoto automašīnu skaits sarucis vai palicis tajā pašā līmenī, jo ar autoparku papildināšanu ministrijas nav nodarbojušās arī līdz šim.

Kārtību, kādā ministrijas, citas centrālās valsts iestādes un to padotībā esošās iestādes nomā un iegādājas vieglos automobiļus ministrijas funkciju nodrošināšanai, valdība atbalstīja pirms mēneša. Tā atļauj valsts pārvaldes iestādēm iegādāties automašīnas un nosaka gan maksimālo automašīnu nomas maksu, gan maksimālo iegādes cenu.

Atkarībā no amata maksimālā iegādes cena noteikta 12,5–16,5 tūkstoši latu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet nomas maksa – 380 –505 lati mēnesī bez PVN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!