Foto: DELFI
Iespējams, ka laikā no 2001. gada līdz 2006. gada pavasarim no Ventspils mēra un ilgus gadus par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem Latvijā dēvētā Aivara Lemberga kases politiķi un politiskās partijas saņēmušas septiņus miljonus ASV dolārus (3,34 miljoni latu), sestdien raksta laikraksts "Diena".

Proti, līdztekus jau agrāk izskanējušajām ziņām, ka 2001. un 2002. gadā no 5% fonda jeb Lemberga kases partijām un politiķiem veikti maksājumi trīs miljonu dolāru (1,43 miljoni latu) apmērā, tad tagad ir zināms, ka 2004., 2005. un 2006. gadā no Ventspils mēra pārraudzītā fonda izmaksāti 4,2 miljoni ASV dolāru (2 miljoni latu). Maksājumi bijuši regulāri, līdzīgi kā alga.

"Diena" norāda, ka maksājumus saņēmušas arī partijas, kas vēl joprojām ir pie varas, piemēram, Zaļo un zemnieku savienība, kuras līderis Augusts Brigmanis teicies neko nezinām par šādiem maksājumiem.

Nauda 5% kasē nākusi no ārzonu uzņēmumiem: 2004. gadā - maksātājs bijis "Info Konts", 2005. gadā - "Marvin" un "Vitale", 2006. gadā - tikai "Vitale".

"Diena" norāda, ka izmeklēšanu apgrūtina vairāki apstākļi: divu svarīgu liecinieku - par Lemberga kasieri dēvētā Laimoņa Junkera un uzņēmuma "Ventamonjaks" vadītāja Krista Skujas - nāve, fakts, ka maksājumi veikti skaidrā naudā, kā arī fakts, ka lielākā daļa naudas saņēmēju un potenciālais devējs šādus maksājumus noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!