Foto: PantherMedia/Scanpix
Kustība "Par vienlīdzīgām tiesībām" savāktos parakstus referenduma ierosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem nevar iesniegt Centrālajai Vēlēšanu komisijai (CVK), jo tā vēl nav norēķinājusies par notāru pakalpojumiem, ceturtdien raksta "Latvijas Avīze".

Parāds esot vismaz 2500 latu liels un pašlaik tiekot vākti ziedojumi tā segšanai. "Par vienlīdzīgām tiesībām" nav oficiāli reģistrēta kā biedrība, tādēļ ziedojumu vākšana notiekot ar Latvijas Cilvēktiesību komitejas starpniecību. Kustības pārstāvis Andrejs Tolmačovs cer, ka naudas lietas izdosies nokārtot līdz augusta beigām, lai septembra sākumā savāktos parakstus varētu iesniegt vēlēšanu komisijai, ziņo laikraksts.

Jau ziņots, ka partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), kura nav pārstāvēta 11.Saeimā, savākusi 10 tūkstošus parakstu, kas tiks iesniegti Centrālajā vēlēšanu komisijā likuma grozījumu ierosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem.

Partija rosina iekļaut likumā normu, ka Latvijas pilsoņi no 2014.gada 1.janvāra būs visi nepilsoņi, "kuri līdz 2013.gada 30.novembrim Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nav iesnieguši iesniegumus par nepilsoņa statusa saglabāšanu".

Bet pārejas noteikumos partija vēlas noteikt, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ne vēlāk kā 2013.gada 23.decembrī nosūta cilvēkiem īpašu izziņu par kļūšanu par Latvijas pilsoņiem no 2014.gada 1.janvāra. No 2014.gada 1.janvāra nepilsoņu pases, uzrādot šajā punktā minēto izziņu, tiek pielīdzinātas Latvijas pilsoņu pasēm.

Savukārt pirms kāda laika radikālo organizāciju līderi Vladimirs Lindermans un Jevgēņijs Osipovs iniciēja tautas nobalsošanu par oficiālu divvalodību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!