Lai gan vairāki kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) pārstāvji iepriekš bija skeptiski noskaņoti par visu triju PCTVL partiju apvienošanos, tā varētu notikt jau ziemā, bet šonedēļ sāksies kopīgas "bišu" programmas izstrāde.
Programmas izstrādes darba grupā būs Tautas Saskaņas partijas Saeimas deputāti Jānis Jurkāns, Jānis Urbanovičs un Boriss Cilevičs, kā arī Rīgas vicemērs Sergejs Dolgopolovs, bet darba grupu vadīs publicists Vladilens Dozorcevs, pirmdien ziņo laikraksts "Telegraf".

Dozorcevs vēl pirms dažiem gadiem bija pret Tautas Saskaņas partijas (TSP), "Līdztiesības" un Sociālistiskās partijas apvienošanos, taču šobrīd uzskata, ka PCTVL apvienība daudzējādā ziņā sevi izsmēlusi. Viņš gan noliedz, ka izmaiņas saistītas ar sarunām par jaunā Ministru kabineta veidošanu.

Visticamāk, TSP izstrādās savu programmas variantu, ko vēlāk saskaņos ar pārējo partiju piedāvājumiem. Darbu pie dokumenta varētu pabeigt jau ziemā, pēc tam plānots jaunās PCTVL partijas dibināšanas kongress.

Apvienotajai partijai, pēc Dozorceva domām, jābūt kreisi centriskai, tuvai sociāldemokrātu pozīcijām. Jaunās partijas nosaukums pagaidām nav zināms.

Urbanovičs un vēl viens darba grupas dalībnieks atzīst, ka PCTVL var parādīties arī pavisam jauni cilvēki, bijušā iekšlietu ministra Daiņa Turlā ienākšana TSP parādījusi, ka jaunu cilvēku piesaistīšana ir visai perspektīva. Urbanovičs pagaidām nevēlējās atklāt, kurš vēl varētu pievienoties PCTVL.

Viens no sarežģītākajiem posmiem jaunās partijas veidošanā būšot vienošanās par tās vadību. Šobrīd trim apvienības līdzpriekšsēdētājiem - Jurkānam, Tatjanai Ždanokai un Alfrēdam Rubikam - ir vienādas tiesības.

"Šobrīd runāt par to, kurš vadīs partiju, vēl ir pāragri. Jānotiek demokrātiskām jaunās partijas priekšsēdētāja vēlēšanām," sacījis Dozorcevs.

Savukārt Ždanoka par gaidāmo PCTVL pārtapšanu par partiju runā bez īpašas degsmes. "jā, pie mums nāk cilvēki, kuri saka, ka vēlas iestāties PCTVL, viņi mūs uztver kā vienotu veselu," atzīst Ždanoka. "Taču man liekas, ka Dozorcevs pieiet problēmas risināšanai no nepareizās puses. Viņš uzskata, ka nepieciešams vispirms veidot kopīgu programmu, bet es domāju, ka pietiek ar kopīgo PCTVL programmu. Nevajag pārtapšanas procesu veidot ļoti ātru, sākumā jāatrisina problēmas uz vietām ar partiju pirmorganizācijām un jānosaka pārejas laiks pārveidojumiem," viņa pauda.

Tieši Ždanokas vadītā "Līdztiesība" oktobra vidū aicināja uz visu triju PCTVL partiju apvienošanos, bet Jurkāns un Rubiks to nodēvēja par pāragru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!