Foto: F64
Visdārgāko Latvijā kompensējamo zāļu "NovoSeven" ražotājs, dāņu farmācijas firma "Novo Nordisk" vairākus gadus maksājusi tikai nelielu daļu kompensācijas par šīm zālēm vai nav maksājusi vispār, taču Veselības ministrija (VM) vainīgos par radušos situāciju savās iestādēs nav atradusi, sestdien informē laikraksts "Diena".

"NovoSeven" lieto hemofilijas pacienti, kuri cieš no specifiskām asinsrecēšanas problēmām, un tās ir pašas dārgākās no C jeb dārgo kompensējamo zāļu (virs 3000 latiem gadā) saraksta, informē "Diena". Ražotāja līdzdalība C sarakstā ir obligāts nosacījums, lai zāles vispār tajā iekļautu - ražotājam jāsedz 10% no zāļu izmaksām vai attiecīgi jāapmaksā zāles līdzvērtīgam pacientu skaitam.

"NovoSeven" Latvijā saņem trīs cilvēki, no tiem valsts apmaksāja zāles diviem pacientiem, bet ražotājs - vienam. Secību noteica ārstu konsilija slēdzieni, informē "Diena". Taču izrādījies, ka ražotāja pacients zāles lietoja mazās devās, bet abi valsts pacienti – ļoti lielās devās. 2008. un 2009. gadā valsts par savu abu pacientu zālēm samaksāja vairāk nekā 430 000 latu ik gadu, bet ražotājs par sava pacienta zālēm – vienā gadā 55 500 latu, otrā – 86 400 latu. Pērn valsts samaksāja 585 575 latus, bet šā gada pirmajā pusē 299 522 latus, savukārt ražotājs – nulli, jo ražotāja pacientam zāles nebija nepieciešamas sakarā ar atrašanos ārzemēs, ziņo laikraksts.

Atklājoties šiem faktiem, VM šā gada jūlijā sākusi pārbaudi, lai noskaidrotu, kura no iestādēm ir atbildīga par šādu nezidarību – Veselības ekonomikas centrs (VEC) vai Veselības norēķinu centrs (VNC), informē "Diena". Par secināto VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš laikrakstam teicis: "Īsti atbildīgā nebija šeit, atbildība [iestādēs] bija tik dalīta." Tādēļ nevienu pie atbildības VM nesauks.

Tā kā abi valsts pacienti zāles lietoja lielās devās, kas izraisīja aizdomas, VM uzdeva Veselības inspekcijai (VI) pārbaudīt arī medikamenta izrakstīšanas pamatotību. VI secināja, ka "zāļu izrakstīšana ir pamatota un indikācijas apstiprinātas ar konsilija lēmumu". VI esot izvērtējusi lielu apjomu medicīniskās dokumentācijas, īpašās receptes par zāļu saņemšanu, pārbaudījusi pavadzīmes par zāļu iepirkšanu aptiekās. Pārbaudīta arī ģimenes ārstu sniegtā informācija un dokumentācija un pacientu sniegtā informācija, informē "Diena".

Laikraksts atgādina, ka kopš novembra abas iestādes VEC un VNC apvienotas vienā – Nacionālajā veselības dienestā (NVD), līdz ar to VM cer, ka darbs uzlabosies. Valsts sekretārs saka – "NovoSeven" bija viens no iemesliem, kādēļ nolēma tā rīkoties, informē "Diena". Jau vēstīts, ka VEC direktori Daigu Behmani jūlijā atstādināja no amata saistībā ar citu disciplinārlietu un pēc pārbaudes izteica rājienu. Amatu NVD viņai nepiedāvāja, un Behmane iesniedza atlūgumu.

"Dienai" viņa norādījusi: ja VNC redzēja, ka pacients zāles nesaņem, bija jāinformē VEC, lai varētu runāt ar ražotāju, iespējams, par citiem nosacījumiem, piemēram, 10% apmaksu no visu zāļu cenas. Ja tādi nosacījumi būtu pusotru gadu – ieguvums būtu ap 90 000 latu. VNC "Dienai"uz šo pārmetumu atbildēts, ka pats VEC varēja pieprasīt VNC datus.

Laikraksts norāda - kad VM jūlijā atklāja "caurumu", zāļu ražotājs uzreiz atsaucās un piedāvāja atlikušajiem gada mēnešiem 15% lielu atlaidi zālēm.

NVD laikraksts noskaidrojis, ka nākamgad plānots pārskatīt zāļu ražotāja līdzdalības kārtību – noteikt, ka ražotājs segs no saviem līdzekļiem izdevumus, kuri ir ne mazāk kā 10% no katram pacientam nepieciešamā zāļu daudzuma neatkarīgi no pacientu skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!