Foto: F64

Aiz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rotācijām vismaz daļēji izdevies paslēpt pārbīdes, kas sola "atrisināt problēmas" atsevišķiem VID Finanšu policijas pārvaldes (FPP) redzeslokā esošiem uzņēmējiem. Tas noticis ar tiešu finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) norādi, kura uzstājusi uz vismaz divu konkrētu VID darbinieku aizrotēšanu, pirmdien vēsta laikraksts "Diena".

"Lielāko triecienu rotāciju rezultātā piedzīvojusi izmeklētāju un operatīvo darbinieku grupa, kas vismaz pēdējos trīs gadus strādājusi pie vienas no VID visu laiku skaļākajām un nozīmīgākajām lietām par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu – tā dēvētās "būvnieku shēmas", kur kratīšanas notika arī būvfirmu "Velve" un "Moduls-Rīga" adresēs, bet īslaicīgi aizturēts būvuzņēmējs un politiķu sponsors Māris Martinsons," pirmdien raksta "Diena".

FPP izmeklēšanā konstatēts, ka tikai laikaposmā no 2012. gada janvāra līdz 2013. decembrim, noformējot dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem, ar aizdomīgiem darījumiem samazinot budžetā maksājamo PVN, valstij nodarīti 4,5 miljonu eiro zaudējumi. Valstisko nozīmīgumu šai lietai, kā uzsver laikraksts, piešķīra Martinsona tuvība politiķiem un partijām, un ieinteresētība valsts un pašvaldību iepirkumos, kas bieži saistīti ar korupcijas riskiem.

"Diena" atgādina, ka VID Finanšu izlūkošanas daļas vadītājs Māris Vītols, kurš faktiski vadīja finanšu policijas operatīvās izstrādes, aizrotēts uz Iekšlietu ministrijas Informācijas centru. Savukārt VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis gatavots aizrotēšanai uz Ieslodzījuma vietu pārvaldi, bet pēc bijušās VID vadītājas Ināras Pētersones lēmuma palicis dienestā un tagad vada Nodokļu parādu piedziņas pārvaldi.

"Finanšu ministres glīti iesaiņotā VID "tīrīšana" sāk aplupt, parādoties personām, ar ko aizstāti aizrotētie. Vītola vietā nu iecelts Maksims Bogdanovs – kādreiz pretrunīgi vērtētā Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšnieka Leonīda Bogdanova dēls. M. Bogdanovs pēdējos septiņus gadus strādājis VID par vecāko muitas ekspertu. Tagad M. Bogdanovs piedzīvojis galvu reibinošu karjeras lēcienu, jo nu vada FPP izlūkošanas darbu, faktiski vadot operatīvās izstrādes, ietekmējot, kurus uzņēmumus un personas "palikt zem lupas", kurus ne. M. Bogdanova tēvs drīz pēc aiziešanas no ONAP kopā ar savu bijušo vietnieci un pēcteci amatā Līgu Cīruli nodibināja advokātu biroju. Tagad Cīrule atsevišķās lietās pārstāv Martinsonu," raksta "Diena", publikācijā piebilstot, ka šīs M. Bogdanova saiknes liek uzdot jautājumu, vai FPP pēc rotācijām tikpat aktīvi izmeklēs ar būvnieku shēmām saistītās lietas.

Tāpat laikraksts uzsver, ka īsi pirms rotācijām no pielaides valsts noslēpumam pēkšņi šķīries "būvnieku lietas" virzītājs, VID FPP 2. izmeklēšanas daļas vecākais izmeklētājs Mihails Demjanovs, kurš arī vadīja kratīšanas 2014. gada jūnijā ar vairākām būvfirmām saistītajā biroju ēkā Pārdaugavā. Pielaides zaudēšana nozīmē, ka Demjanovam vairs nav piekļuves pilnai operatīvajai informācijai, tikai tai, ko atslepeno un izmeklētājiem izlemj nodot par izlūkošanu atbildīgā vadība, šajā gadījumā – M. Bogdanovs.

Finanšu ministre "Dienai" kategoriski noliedz, ka personiski uzstājusi tieši uz šo divu amatpersonu aizrotēšanu, un rotācijas bijušas VID ģenerāldirektores Ināras Pētersones pašas izvēle. No amata nesen aizgājusī Pētersone "Dienai" nevēlējusies konfrontēt Reiznieces-Ozolas pozīciju, vienīgi atzina, ka finanšu ministre viņai nav devusi nevienu rakstisku rīkojumu par aizrotējamiem darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!