Jau pusotru gadu Rīgas brīvostas valdes locekļi saņem nevis 1 200 latu, kā līdz šim tika uzskatīts, bet gan 2 500 latu mēnesī, un vairāk nekā divas reizes lielais algas pieaugums tiek pamatots ar to, ka esot pieaugusi valdes locekļu atbildība sakarā ar valsts akciju sabiedrības Rīgas tirdzniecības osta (RTO) likvidēšanu. Par to šodien ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).
Kā noskaidrojusi avīze, ka jau 2000.gada 3.oktobrī – dienā, kad Ministru kabinets pieņēma rīkojumu par RTO darbības pārtraukšanu – Rīgas brīvostas valdes locekļu algas paaugstinātas līdz 2 500 latiem mēnesī. Presē līdz 2001.gada vasarai tika minēti iepriekšējie algu apmēri – 1 200 latu mēnesī valdes locekļiem un 1 500 latu valdes priekšsēdētājam.

Kā NRA skaidrojis Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, lēmumu par algu paaugstināšanu viņš pieņēmis, balstoties uz Brīvostas pārvaldes nolikumu, kas paredz, ka darbinieku algu apmērus nosaka pārvaldnieks, bet pārvaldnieka darba samaksu nosaka valde.

Loginovs uzsvēris, ka, likvidējot RTO, vairs nav bijis jāmaksā algas 10 valsts pilnvarniekiem, RTO prezidentam un citām amatpersonām; no otras puses – palielinājušies brīvostas pārvaldes pienākumi, līdz ar to arī valdes locekļu atbildība.

Loginovs avīzei apstiprinājis, ka bez algas valdes locekļi saņem arī prēmijas. Ministru kabinetā apstiprinātie noteikumi par valsts pilnvarnieku algām aizliedz pilnvarnieku prēmēšanu, taču brīvostu valžu locekļi faktiski pilda valsts vai pašvaldību pilnvarnieku funkcijas.

Kā liecina Loginova valsts amatpersonas deklarācija par pagājušo gadu, Rīgas brīvostas pārvalde viņam algā gada laikā izmaksājusi kopumā Ls 91 245,49, tātad mēnesī - Ls 7603,79.

NRA noskaidrojusi, ka pašreizējās valdes locekļu algas nespēj ietekmēt pat viņu neierašanos uz valdes sēdēm. Kopš šā gada janvāra valdes sēdes divas reizes nav apmeklējis Edmunds Krastiņš un Satiksmes ministrijas pārstāvis Vigo Legzdiņš, vienu reizi valdes sēdē nav piedalījies Rīgas vicemērs Sergejs Dolgopolovs un Rīgas domes deputāts Pāvels Seļivanovs.

Līdz ar minētajiem valdē augstās algas saņem arī Rīgas mērs un valdes priekšsēdētājs Gundars Bojārs, valdes locekļi Gatis Deksnis, Normunds Luste, Atis Sausnītis, Jānis Gulbis un Andris Ameriks.

Gorbunovs vēlas veto tiesības atalgojuma noteikšanā

Ostu valdes locekļu atalgojuma noteikšanai būtu nepieciešams satiksmes ministra veto, jo pašlaik tikai valžu kompetencē ir regulēt sev atalgojuma līmeni, pavēstīja satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs.

Gorbunovs teica, ka valsts akciju sabiedrībām valdes locekļu un valsts pilnvarnieku maksimālo atalgojumu atkarībā no uzņēmuma darbības nosaka Ministru kabinets, bet brīvostām, ņemot vērā to īpašo statusu, šāda iespēja ir liegta.

Ministrs teica, ka iepriekš satiksmes ministram esot bijušas veto tiesības ostas valdes locekļu algu lieluma noteikšanā, bet ostas lobiji panākuši šī noteikuma grozīšanu. Satiksmes ministrija ar priekšlikumu ieviest ministram veto tiesības algu apmēra jautājumā pēc noraidījuma bija vērsusies otrreiz, bet saņemts atkārtots noraidījums.

Ostas pārstāvji kā argumentu minot to, ka ministrs var izrādīties nekompetents ostu attīstības jautājumos un pieņemt nekompetentu lēmumu saistībā ar ostas valdes locekļu atalgojuma apmēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!