Foto: LETA

Bijusī Tautas partijas biedre un veselības ministre Baiba Rozentāle īsi pirms Saeimas ārkārtas vēlēšanām iestājusies apvienībā "Saskaņas centrs" (SC), piektdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Laikraksts vēsta, ka SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs un SC Rīgas nodaļas vadītājs Sergejs Mirskis sākumā vien teikuši – "kaut kur padzirdējuši", ka Rozentāle pēc TP norieta izvēlējusies viņu pārstāvēto partiju. Mirskis apsolīja to precīzi noskaidrot un pēc laika paziņoja, ka Rozentāle patiešām ir uzņemta SC.

Rozentāle gan neesot vēlējusies šai tēmai pat pieskarties, laikrakstam apgalvodama, ka izsakoties tikai par profesionāliem darba jautājumiem, nevis politiku. Eksministre stāstīja, ka drīzumā došoties uz Pasaules Veselības organizācijas rīkotu konferenci Stambulā, kur uzstāšoties, pēc tam būšot svarīga sanāksme Stokholmā, turklāt par Eiropas fondu naudu jārekonstruē viņas vadītais Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC).

Laikraksts norāda, ka Rozentālei ir savi nodomi un, iespējams, arī bažas, ka jaunās koalīcijas veselības ministrs varētu pievērst lielāku uzmanību LIC, jo aģentūrai ar naudu nav tā "jāknapinās" kā slimnīcām, kas ir kapitālsabiedrības. Arī atskaites par naudas izlietojumu nav tik smalki izstrādātas un publiski katru mēnesi pieejamas kā slimnīcām, savukārt piederība partijai, kurai ir iespējas nokļūt valdošajā koalīcijā, nodrošina zināmu aizmuguri.

Urbanovičs laikrakstam strikti norādīja: "Rozentāle nebūs veselības ministre. Kandidāts mums ir izraudzīts, bet pagaidām neatklāšu." Laikrakstam neoficiāli zināms, ka tas varētu būt Rīgas domes Veselības pārvaldes padomnieks Uldis Līkops, kurš zaudēja labi apmaksāto Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) vadītāja darbu, kad pie varas ministrijā nāca Rozentāle. Viņas vadībā šī aģentūra tika likvidēta, pievienojot atsevišķas struktūras citām iestādēm.

Līkops savu darbību veselības aprūpes nozarē sāka kopā ar Āri Auderu, kurš neilgu laiku bija īpašu uzdevumu ministrs veselības aprūpes jautājumos, bet iespējamais SC veselības ministra kandidāts toreiz bija viņa padomnieks. Vēlāk Līkops ieņēma valsts sekretāra amatu, bet veselības ministra Vineta Veldres laikā tika aizrotēts uz SVA.

Līkops laikrakstam sacīja, ka Rozentāles iestāšanās partijā viņam esot pirmā dzirdēšana, bet par iespējamo kandidēšanu veselības ministra amatā esot jēga runāt tikai tad, ja SC atradīsies koalīcijā. Tad jāatmet visas ambīcijas vienam pret otru, jāsēžas pie viena galda un jāvienojas, kas veselības aprūpē darāms, jo ar vienkāršu un saprotamu vīziju varot panākt daudz vairāk nekā ar savstarpējiem kašķiem, uzskata Līkops.

SC savā programmā ir apņēmies pārskatīt jautājumu par slimnīcu slēgšanu, attīstīt ģimenes ārstu tīklu, paplašināt valsts apmaksāto medikamentu sarakstu un veicināt lētāku medikamentu pārdošanu pacientiem, atgādina laikraksts.

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, Zatlera Reformu partija - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un Zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!