Foto: DELFI

Tuvojoties Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja Jāņa Kažociņa pilnvaru termiņa beigām, viens no iespējamajiem kandidātiem uz šo amatu esot bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis, taču ne visi koalīcijas biedri to atbalsta, otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīga".


Opozīcija un pat koalīcijas biedri, vismaz neoficiālās sarunās, pauž gatavību pretoties šai "Vienotības" iecerei, jo koalīcijas līderi grasoties monopolizēt valsts drošības iestāžu vadību, vēsta "Neatkarīgā".

Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka Maizīti "Vienotība" izraudzījusies kā kompromisa figūru, jo par viņu, visticamāk, koalīcijas biedriem būšot daudz vienkāršāk vienoties.  

Savukārt pietiek.com vēsta, ka uz valstij nozīmīgo amatu ir vēl divi kandidāti, drošības jautājumu speciālisti, - Militārās izlūkošanas un drošības dienesta priekšnieks Indulis Krēķis un SAB direktora vietnieks Andis Freimanis.

Tikmēr bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Aleksejs Loskutovs (V) aizstāv viedokli, ka SAB vadība jāuztic profesionālim, nevis politiķim. Konkrētas kandidatūras un to atbilstību amatam viņš gan nevēlējās apspriest, jo šajos jautājumos neesot iedziļinājies, vēsta laikraksts.

 Jau vēstīts, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA) paudis, ka jaunajam SAB vadītājam nebūtu jānāk no specdienestu vides, bet gan jābūt ar politisku skatījumu. Ministrs uzsvēra, ka katra kandidatūra būtu jāvērtē individuāli, taču viņš nedomā, ka politiskā pieredze mestu uz kandidātu kādu ēnu.

Par Bordāna izteikumiem bija pārsteigta arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), viņasprāt, SAB vadība jāuzņemas specdienestu jomas profesionālim.

Līdzšinējais SAB šefs Jānis Kažociņš šajā amatā ir jau otro termiņu, un, lai gan likums ļauj viņam amatu ieņemt arī trešo termiņu, viņš paziņojis, ka uz trešo termiņu nekandidēs un nākamā gada maija sākumā SAB direktora amatu atstās. Viņš mudinājis pārāk neatlikt nākamā kandidāta meklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!