Precedents, ko radījušas ziņas par kriminālprocesa sākšanu saistībā ar partijas "Jaunais laiks" līdera Einara Repšes darījumiem, var mudināt tiesībsargus apsvērt iespēju turpmāk publiskot šādu faktu par visām politikā iesaistītām amatpersonām, izņemot gadījumus, kad tas ir pretrunā ar izmeklēšanas interesēm.
Šādu iespēju laikrakstam "Diena" pieļāvis ģenerālprokurors Jānis Maizītis, kurš par šo jautājumu esot sācis diskusiju prokuratūrā un ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadību.

Gan prokuratūra, gan KNAB un tiesību eksperti uzsver - šādu ziņu publiskošanai būtu jābūt tikai un vienīgi tiesībsargu, ne politiķu ziņā. Tas liegtu iespēju politiskajiem konkurentiem, kā tas bijis Repšes gadījumā, izmantot šo situāciju, lai izrēķinātos ar savu sāncensi, raksta "Diena".

Kā norāda laikraksts, Maizītis uzskata, ka rūpīgi jāapsver, kurās situācijās un kā runāt par kriminālprocesa sākšanu saistībā ar augstām amatpersonām, tajā skaitā par jau sāktiem kriminālprocesiem. Viņaprāt, vienīgais kritērijs šādas ziņas nepubliskošanai var būt kaitējums izmeklēšanai. Taču arī šādā gadījumā, kā to paredz likums, par kriminālprocesa sākšanu saistībā ar augstām amatpersonām tiktu informēti valsts vadītāji, taču viņiem ar parakstu būtu jāapliecina, ka šīs ziņas neizplatīs.

Maizītis atgādina, ka kriminālprocess ir tikai viena no pārbaudes formām, kas var noslēgties bez jebkādu apsūdzību izvirzīšanas, taču šādas informācijas publiskošana, kā parādījis arī Repšes gadījums, ietekmē politiskās norises valstī.

To uzsver arī KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs. Tādēļ, viņaprāt, informācija būtu jāpublisko tad, kad ir zināms rezultāts, piemēram, persona atzīta par aizdomās turamo vai arī lieta nosūtīta kriminālvajāšanai.

Kā informē "Diena", tomēr gan Maizītis, gan Loskutovs ir vienisprātis, ka šī fakta publiskošana var būt vienīgi tiesībsargu, ne politiķu ziņā.

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins laikrakstam paudis viedokli, ka šāda informācija jāpublisko visos gadījumos, jo jābūt vienotai pieejai pret ikvienu amatpersonu. Viņš kā piemēru min internetā pieejamo informāciju par tiesām, kurā uzrādītas abas iesaistītās puses un lietas nosaukums.

"Tai jābūt normālai inteliģentai informācijas paziņošanai," sacījis Judins, ļaujot noprast, ka Repšes gadījumā tā nav bijis.

Šodien intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" Maizītis premjera Aigara Kalvīša (TP) rīcību, atklājot informāciju par kriminālprocesa uzsākšanu saistībā ar Repšes darījumiem, novērtēja kā nekorektu. "Izmeklēšanas krimināllietā saimnieki ir izmeklētāji un prokurori," akcentēja ģenerālprokurors.

Kā ziņots, Kalvītis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka KNAB uzsācis kriminālprocesu par Repšes finanšu darījumiem. Reaģējot uz to, Repše paziņoja, ka atkāpjas no ministra amata, kā arī arī neatjaunos savu Saeimas deputāta mandātu.

"Jaunā laika" līderis pārmet Kalvītim, ka notiek izrēķināšanās ar Tautas partijas politiskajiem konkurentiem.

Kalvītis jau vairākkārt mudinājis bijušo aizsardzības ministru izskaidrot sabiedrībai savus finanšu darījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!