Foto: DELFI
Lai gan piedzīvota salta ziema, kukaiņu pētnieki entomologi prognozē, ka ērču šogad būs daudz, otrdien raksta laikraksts "Diena".

Biezā un siltā sniega sega ērcēm un citiem kukaiņiem šoziem bijusi silta vieta pārziemošanai. Zem sniega segas aukstums ir ap mīnus četriem grādiem un zeme silda no apakšpuses. Tas nozīmē, ka šogad būs daudz ērču un iespējama augsta saslimstība ar ērču encefalītu.

Ērces parasti mostas martā, kad sāk kust sniegs un veidojas tērcītes. Līdz šim cilvēkiem, kuri nebija potēti pret ērču encefalītu, pēc inficētas ērces noņemšanas, lai izvairītos no infekcijas, ievadīja imūnglobulīnu. Taču kopš šā gada imūnglobulīns, ko galvenokārt ražo Krievijā, Eiropas Savienības valstīs vairs netiek lietots, atgādina laikraksts.

Pasargāties no saslimšanas ar ērču encefalītu var tikai vakcinējoties, laikrakstam uzsver Latvijas Infektoloģijas centra speciāliste Ilze Vingre.

Lai sevi pasargātu un iegūtu pilnvērtīgu aizsardzību pret ērču encefalītu uz trim gadiem, nepieciešamas trīs potes. Imunitāti uz vienu gadu cilvēks iegūst jau pēc divām vakcīnas devām. Trešā deva rada imunitāti uz trim gadiem. Pēc tam atkārtota vakcinācija nepieciešama ik pēc trim līdz pieciem gadiem. Vingre laikrakstam atgādina, ka potēties vajag pirms ērču aktivitātes sākšanās.

Laikraksts uzsver, ka bērniem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, vakcināciju iespējams veikt pie ģimenes ārsta bez maksas. Pagasti, kuros bērniem ir pieejama bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu, atrodami Latvijas Infektoloģijas centra mājaslapā. No šī gada valsts apmaksāta vakcinācija pienākas bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Pārējiem iedzīvotājiem, tostarp bērniem, vakcinācija pret ērču encefalītu ir maksas pakalpojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!