Tā kā neviens no izmeklēšanas procesu virzītājiem nav uzskatījis par nepieciešamu uz laiku aizliegt pildīt amata pienākumus aizdomās turētajiem un apsūdzētajiem tiesu izpildītājiem, tieslietu ministre Solvita Āboltiņa (JL) līdz ceturtdienai sola pieņemt lēmumu atstādināt trīs no viņiem, šodien ziņo laikraksts "Diena".

Plānots atstādināt Elitu Soli, Andri Strazdu un Ivaru Kibermani, kam prokuratūra uzrādījusi apsūdzības par krāpšanu lielā apmērā, dienesta stāvokļa izmantošanu un kukuļošanu.

Bez prokuratūras arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbauda vairākas sūdzības par tiesu izpildītājiem, tai skaitā arī par Ingu Čepjolkinu, Latvijas zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) priekšsēdētāju.

Kā uzskata ministre, informācija, ka Solei, Strazdam un Kibermanim ir uzrādītas apsūdzības, ir pietiekams pamats, lai viņus atstādinātu no amata vismaz uz laiku, tā pasargājot sabiedrību no viņu atkārtotiem pārkāpumiem. Āboltiņa laikrakstu informēja, ka par Kibermani saņēmusi sūdzību no kādas privātpersonas par viņa apzinātu bezdarbību, bet par Strazdu - no Uzturlīdzekļu fonda par pienākumu neveikšanu alimentu piedziņā.

Ministre atzīst, ka šādā situācijā nepieciešama steidzīga rīcība, taču ministrijai jāizvērtē atstādināšanas juridiskie aspekti. LZTIP ir tiesības likumīgi bloķēt tieslietu ministra rīkojumu.

KNAB preses sekretārs Andris Vitenburgs apstiprināja, ka par tiesu izpildītājiem notiek vairākas pārbaudes, un piebilda, ka patlaban neviens no viņiem nav aizdomās turamais. Pēdējos desmit gados tiesībsargu ierosinātajās lietās figurē 14 tiesu izpildītāji, šogad ministrija saņēmusi 114 sūdzības par viņu darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!